"Automobil koji ste sebi uvek obećavali" FOTO/VIDEO

Pre tačno 50 godina, 1969. godine Ford je predstavio model Capri.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 09.08.2019.

17:00

Foto: Ford promo

Opisivan kao jeftin, brz i zabavan kupe sa četiri sedišta namenjen muškarcu iz radničke klase, Capri je predstavljao evropski pandan čuvenog Mustanga.

Bio je više nego uspešan jer je Ford tokom 17 godina prodao skoro 1.900.000 primeraka tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka.

Reklamiran pod sloganom "Automobil koji ste sebi uvek obećavali" stekao je širok krug obožavalaca na "Starom kontinentu" i u Velikoj Britaniji, koji ga i danas cene kao vredan kolekcionarski primerak.

Capri je doživeo tri generacije, a prvobitno ime mu je bilo Colt, kako bi dugačkom haubom, kratkim repom i lažnim otvorima za vazduh na zadnjim blatobranima privukao mlađu publiku. Ford je uložio 20 miliona funti u projekat koji je posle trogodišnjeg razvoja završen 1968.

Ford se potrudio da svaki prodajni salon ima na raspolaganju Capri na početku prodaje, pa je krenuo u proizvodnju dva meseca pre zvaničnog datuma izlaska.

Američki gigant je u međuvremenu izgubio sudski spor sa japanskim Mitsubishijem oko imena Colt i tako je rođen Capri, koji je debitovao u Briselu.

Baziran na limuzini Cortina, kako bi se smanjili troškovi proizvodnje, evropska verzija Mustanga je imala krutu osovinu sa lisnatim oprugama na zadnjoj osovini i zadnjim bubanj kočnicama, MacPherson vešanjem i disk kočnicama na prednjim točkovima.
Foto: Ford promo
Kao i Mustang raspolagao je sa širokom paletom motora, od 1,3 i 1,6-litarskih Kent četvorocilindarskih benzinaca snage 54 i 56 KS, preko 2,0-litarskog Essex V4 benzinca sa 95 KS, do 3,0-litarskog Essex V6 benzinca sa 140 KS.

Dva snažnija motora su pokretala Capri i preko 160 km/h, a svi agregati su bili upareni sa četvorostepenim sinhronizovanim menjačem.

Ford je imao i trkačku verziju RS3100 sa 3,1-litarskim V6 sa 150 KS i 250 Nm koji je ubrzavao za 7,3 sekunde i dostizao maksimalnu brzinu od preko 200 km/h.

Danas se Capri RS3100 smatra omiljenom verzijom prve generacije i na tržištu klasičnih automobila dostiže vrednost od 50.000 evra.
Foto: Ford promo
Nakon naftne krize početkom 70-ih godina, Ford 1973. predstavlja drugu generaciju Caprija prikladniju svakodnevnoj upotrebi.

Skraćena je prednja hauba, proširena kabina sa praktičnijim zadnjim otvorom i sklopivom zadnjom klupom.

Stigli su i mekše vešanje i veće disk kočnice pružajući mogućnost automatskog menjača i servo volana za modele u višem paketu opreme.

Kako bi rešio probleme sa strujom, Ford je Capriju Mk2 stavio alternator umesto dinama, dok su "S" modeli dobili i spojler.
Foto: Ford promo
Ponuda motora je malo uprošćena, izostavljen je V6 iz RS3100, a umesto 2,0-litarskog Essex V4 ubačen je konvencionalniji 2,0-litarski redni četvorocilindarski Pinto sa 100 KS, dok su zadržani manji Kent benzinci i najsnažniji 3,0-litarski Essex V6.

Ford je novi Capri plasirao i sa raznim paketima opreme pa su oni spremni da izdvoje više novca mogli da dobiju jedinstvene boje, aluminijumske felne, sportski volan...

Samo četiri godine kasnije stiže treća, poslednja generacija Caprija, koji je zbog smanjenog budžeta više predstavljao "redizajn" prethodne verzije.

Promene su bile uglavnom estetske prirode, stavljeni su novi farovi krila, hauba, branici, dodate nove boje enterijera.
Foto: Ford promo
Hromirani branici su promenjeni u moderniju satensku crnu boju, dok je hauba dobila ispupčenje koje je postalo zaštitni znak Caprija.

Na kraju je Ford potrošio manje od 500.000 funti za razvoj Caprija Mk3. Štedelo se i na motorima pa su u ponudi ostali isti agregati iz druge generacije uz manja poboljšanja.

Ford je nadogradio 1,3-litarski Kent sa novom glavom cilindra s poprečnim protokom što je poboljšalo pouzdanost, dok je kod 3,-litarskog V6 Essexa redizajniran usis kako bi se sprečilo zaleđavanje karburatora.

Početkom 80-ih storže ekološke norme su ugasile ovaj motor, a Ford je kao zamenu uveo 2,8-litarski V6 sa ubrizgavanjem goriva.
Foto: Ford promo
Capri se prodavao do 1986. uz konstantan pad prodaje jer su kupci tražili manje, brže, a praktičnije hečbeke.

Ford je 2010. najavio povratak Caprija na bazi Focusa sa troje vrata, a kao konkurenta Volkswagen Sirocco, međutim sve je stalo na početnoj fazi dizajna.

Tako je Capri danas kultno ime za kolekcionare kao automobil koji je učinio sportski kupe dostupan širokim masama i radničkoj klasi.

"Capri je bio automobil koji je omogućavao običnom čoveku da živi svakodnevni san. Činio je da se osećate dobro kada ste za volanom i to radi i danas. Sve se svodilo na čist užitak voženja nečega malo drugačijeg", savršeno je opisao ovaj legendarni model novinar Stiv Satklif.
Foto: Ford promo
Ford je pola veka Caprija obeležio nostalgičnom vožnjom retkog modela RS2600 koji je "naoružan" V6 motorom prešao više od 700 kilometara tokom šest dana snimanja, a napravio je i nekoliko krugova na Zandvort stazi.

Ovaj 47 godina star primerak je ostavio impresivan utisak.

"Zaljubio sam se u ovaj automobil, potpuno sam se zaljubio"
, istakao je Satklif dodavši da bi Capri i dalje mogao biti automobil koji želite za sebe danas.
Foto: Ford promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

8 h

Podeli: