Pežo 307 Vs Oktavia Vs Astra III

Pitanje: Hoću da uzmem nešto, ne "previše skupo", naravno novo pošto su me polovnjaci uništili i psihički i finansijski. Tri stvari koje su mi jako važne, pored cene naravno, su: pouzdanost, potrošnja, rezervni delovi, a troumim se između: opela astre (novi model), pežoa 307 i škode oktavije. Cene ova 3 automobila su slične (razlika je do 500e, ako su cene na sajtovima domaćih auto kuca tačne), naravno ne računam dodatnu opremu u cenu. Šta bi ste mi od ovoga preporucili?! Hvala najlepše (Miloš Ranđić)

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 26.04.2005.

17:09

Default images

Navedeni modeli pripadaju vrhu kompakt klase. Pežo 307 je u nešto inferiornijem položaju jer je na tržištu duže vreme, a pored toga oktavija za sličnu sumu nudi veći i bolji motor od 1.6 l i 102 KS. Opel se kupcima pre svega nameće tvinport tehnologijom u novom motoru 1.4 koji je ekonomičan i elastičan, te iako manje zapremine nudi više nego dovoljnih 90 KS. Pežo svoj dobro poznati model 307 nudi sa motorom od 88 KS, koji troši neznatno više (oko 0,5 l) od onog u astri III, ali manje od onog u škodi za 0,5 litra.

O pouzdanosti novih modela (astra III i oktavia II) je teško govoriti, jer za njih ne postoje statistički podaci, ali je za očekivati da će ona biti bar na nivou prethodnih modela. Po nemačkom TUV-u, astra II i oktavia prethodne generacije se kotiraju nešto bolje od 307-ice, a slično tvrdi i ADAC. To ne znači da je pežo slabog kvaliteta, ali je ispod proseka u kojem se nalaze gore pomenuti modeli.
Nova astra III i oktavia II trenutno su najbolji modeli u svojoj klasi. Nude najviše komfora, oktavia pored toga nudi i najveći prtljažnik, te dovoljno mesta na zadnjoj klupi. Oba modela imaju vrhunske kočnice i udobna ogibljenja, pri čemu oktavia čak uspešnije upija neravnine od poslovično udobnog pežoa. Ono što je prilično zanimljivo je da oktavia II, iako po dimenzijama najduža, ima najkraći krug okretanja što je preporučuje za gradsko manevrisanje. Prema testovima Astra III u krivinama leži krajnje neutralno i najstabilnija je, a za kupovinu je posebno preporučuju to što je najštedljivija i što najbolje drži cenu na tržištu polovnih vozila.

Najniži troškovi održavanja astre III mnogima će biti presudan detalj, mada ne treba otpisati ni proverenu 307-icu, koja je preležala sve dečije bolesti. Konačnu odluku je vaša, jer su oktavia II i astra III toliko izjednačene, da je pravi izbor više stvar ukusa i vaših afiniteta. Posetite ovlašćene prodavce i zatražite test vožnju nakon koje ćete se odlučiti.

Ipak, čini mi se da vaše potrebe najviše ispunjava Tojota korola 1.4 pre svega zbog njene izuzetne pouzdanosti i male potrošnje. Već je dugi niz godina auto sa najmanje kvarova po zvaničnim statistikama kao što su TUV ili ADAC. Dobrim kvalitetom ističe se i Mazda 3, koja po svemu sudeći prati odličan rejting Mazde 6, kao modela koji se izuzetno malo kvari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: