Šta boja motornog ulja govori o njegovom stanju?

Boja, prozirnost i miris tokom rada ne govore nam ništa o karakteristikama podmazivanja i mogu biti zbunjujući.

Izvor: B92, Automobili.ba
Podeli
Foto: Mut Hardman/Shutterstock
Foto: Mut Hardman/Shutterstock

Vozači često procenjuju stanje ulja po boji, najčešće prilikom kupovine polovnog automobila. Neki čak dodiruju ovo ulje kako bi proverili njegovu konzistenciju. Ima li sve to smisla?

Crno ulje u dizelu nakon zamene

Čak i neposredno nakon zamene motornog ulja u dizel motoru, ono postaje crno. To može dovesti do sumnje da li je u servisu uopšte zamenjeno, piše sajt Automobili.ba.

Naravno, govorimo o motoru koji je već odradio neke poslove.

Kako ističu stručnjaci, to je razlog za… radost. To znači da je ulje upilo čađ i vezalo je za sebe, čime se sprečava nakupljanje naslaga u različitim delovima motora.

Čađ u ulju ne utiče negativno na njegove karakteristike, jer to i jeste njegova uloga.

Ulje je tako čisto da se ne vidi

Čisto ulje možemo videti na šipkama za merenje kod novih automobila.

Oni koji su upravo izašli iz salona imaju toliko čisto ulje, da vam je potreban pravi ugao svetla da vidite koliki je nivo.

Šta je sa starijim automobilima?

Najčešće se čisto ulje viđa kod motora na auto plin. LPG podstiče čisto sagorevanje i ne stvara veliku količinu zagađivača, što znači da je boja ulja dugo slična boji svežeg ulja.

Da li to treba da bude razlog za veselje? Da.

Međutim, pri određivanju datuma sledeće zamene ne bi trebalo da budete pod uticajem njegove boje. U već korišćenom ulju takvog motora, ali još uvek čistom, nakupljaju se nevidljive hemijske nečistoće koje nepovoljno utiču na ulje i pogoršavaju njegove karakteristike podmazivanja.

Uglavnom se radi o sumporu. Sumpor zakiseljuje ulje i pogoršava njegove karakteristike podmazivanja. Zato neki proizvođači nude ulja sa sastavom koji produžuje vek trajanja.

U slučaju automobila na LPG, pri korišćenju standardnog ulja, stručnjaci preporučuju njegovu zamenu mnogo češće nego kod automobila bez plina.

Retko ili gusto ulje?

Ponekad koristimo viskoznost ulja da odredimo njegovu gustinu. Mnogima je očigledno da 0W-20 viskoznost označava da je ulje retko, a npr. 10W-60 gusto ulje.

Možete koristiti ove pojmove kolokvijalno, ali isto tako morate znati da u praksi može biti potpuno drugačije. Sve zavisi od uslovima u kojima ulje djeluje i kakve karateristike ima.

Može se dogoditi da se ulje niske viskoznosti zgusne na visokim temperaturama, a ulje visoke viskoznosti razredi dok motor radi. To je zbog indeksa viskoznosti ulja.

Na primjer, ulje 15W-40 imaće višu viskoznost na sobnoj temperaturi u poređenju sa uljem 0W-40. Na 100 Celzijusovih stepeni oba će imati istu viskoznost, a na višim temperaturama, odnosno na najtoplijim delovima motora, ulje 0W-40 imaće veću viskoznost od ulja 15W-40.

Stručnjaci podsećaju da je potraga za uljem najvećeg mogućeg viskoziteta vrlo riskantna jer su standardi proizvođača motora prioritet. Preniska ili previsoka viskoznost dovodi do promene u otporu motora i funkcionisanju hidrauličkih komponenti, npr. podizača ventila.

Kao rezultat toga, nepromišljena promena ulja može rezultovati, u najboljem slučaju, povećanjem buke motora i smanjenjem performansi, a u najgorem slučaju, kvarovima, kao što je, recimo, rastezanje razvodnog lanca.

Važno je koristiti samo raspon koji dopušta proizvođač motora, čak i kada sami birate viskoznost. Takve informacije uvek se mogu pronaći u uputstvima za upotrebu.

Moderna motorna ulja toliko su napredna, da od kupca zahtevaju pažljivo čitanje etiketa. Izgled ulja u pakovanju nikako ne bi trebalo da utiče na vas, pogotovo jer ga obično vidimo na sobnoj temperaturi.

Takođe, boja, prozirnost i miris tokom rada ne govore nam ništa o karakteristikama podmazivanja i mogu biti zbunjujući

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu