Novi sistem merenja prosečne brzine na auto-putu biće teže prevariti VIDEO

Više neće biti onih situacija koje su ranije komentarisane, da vozač koji uđe na auto-put može da vozi nedozvoljenom brzinom a onda sedne na benzinsku pumpu, napravi pauzu i time srednju brzinu smanji.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 30.07.2022.

10:54

Novi sistem merenja prosečne brzine na auto-putu biće teže prevariti VIDEO

Saobraćajna policija počela je sa primenom unapređenog sistema za merenje prosečne brzine na auto-putevima, a u periodu od 29. jula do 2. avgusta sprovodi se akcija pojačane kontrole saobraćaja na teritoriji cele zemlje.

Novi sistem merenja prosečne brzine, koji trenutno pokriva 50 lokacija širom Srbije, pored prekršaja, detektovaće i korišćenje mobilnog telefona prilikom upravljanja vozilom i nevezivanje sigurnosnog pojasa. Što se kazni tiče, procesuiranje će ići u dva smera.

Za strane vozače vršiće se procesuiranje po načelu hitnosti. To znači da će oni biti dovođeni kod nadležnih sudija za prekršaje a što se tiče domaćih vozača oni će biti procesuirani u skladu sa važećim zakonom.

Vlasniku vozila će prekršajni nalog stizati na kućnu adresu, zatim će se izjasniti ko je upravljavao vozilom na određenoj deonici puta. Prednost novog sistema je i ta što su sekvence na kojima će biti merena srednja brzina kraće.

Više neće biti onih situacija koje su ranije komentarisane, da vozač koji uđe na auto-put može da vozi nedozvoljenom brzinom a onda sedne na benzinsku pumpu, napravi pauzu i time srednju brzinu smanji.

Razlog akcije pojačane kontrole saobraćaja su gužve koje se ovog vikenda očekuju zbog smene turista u jeku letnje sezone, a sa druge strane u prethodnih 20-ak i više dana smo imali zaista nepovoljno stanje bezbednosti saobraćaja - od početka jula čak 48 poginulih učesnika u saobraćaju.

Unapređeni sistem merenja prosečne brzine na auto-putevima sigurno će doprineti većoj bezbednosti saobraćaja. Ali ono što je karakteristično za letnji period je da se procentualno više saobraćajnih nezgoda, sa smrtnim ishodom, dogodi u ranim jutarnjim i kasnim večernjim časovima nego što je to slučaj van letnje sezone.

Umor i pad koncentracije čest su razlog saobraćajki. Na put krenite naspavani, odmorni i zdravi. pravite kratke pauze na svakih 2 sata vožnje. klimu podesite tako da vama bude prijatno u vozilu i naravno vežite pojas.

Ii još nešto - okrugli znak na kom se nalazi broj 130, ne označava preporučenu već maksimalnu dozvoljenu brzinu, prilagodite je svojim mogućnostima i stanju na putu. Srećan put!

Pogledajte video prilog:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

181 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: