Kako podstaći kupovinu električnih automobila u Srbiji?

Ekološka vozila na alternativna pogonska goriva više nisu budućnost, već sadašnjost. Gotovi svi proizvođači ih sada imaju u ponudi, ali ne može se tek tako preći sa klasičnih motora na električne, pre svega jer je potrebno obezbediti izvore energije iz obnovljivih izvora.

Izvor: B92, RTS
Podeli
Punjač za EV u jednom od beogradskih tržnih centara (Foto: B92/NĆ)
Punjač za EV u jednom od beogradskih tržnih centara (Foto: B92/NĆ)

Manifestacija "Ekomobilnost" posvećena je uticaju vozila na životnu sredinu sa posebnim osvrtom na ulogu medija u širenju svesti i edukaciji na ovu temu.

Sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije Žarko Malinović rekao je za RTS da iako imamo manje od 500 registrovanih električnih automobila u Srbiji, samo prošle godine zahvaljujući subvencijama države više od 100 takvih automobila je kupljeno i registrovano.

"Podsticaji ne moraju da budu isključivo finansijski, već infrastrukturni – povećanjem broja besplatnih punjača ili besplatan parking za električna vozila. To nije direktno izdavanje u novcu, ali će podstaći one koji imaju novca da kupe takva vozila da razmisle o tome. Imate primere u svetu gde je recimo vozačima takvih vozila dozvoljeno da se kreću žutom trakom i tako im se povećava mobilnost", naveo je Malinović.

Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

Cene električnih automobila jesu više u odnosu na konvencionalne, ali kroz subvencije ta razlika u ceni se reševa.

"Na duži rok i za preduzeća su dostavna i poslovna vozila na električni pogon isplativija. S druge strane, važno je raditi na razvoju infrastrukture, jer ako neko sa takvim vozilo krene od Beograda do Vranja on mora da zna da će imati gde da brzo dopuni bateriju", ističe Malinović.

Slično je i kada je reč o biciklima i motociklima, ukoliko bismo imali više stanica gde možete da ostavite ili uzmete bicikl ne bismo imali prazan hod i povećalo bi se njihovo korišćenje.

"Taj koncep naviše funkcioniše tako što se o njemu staraju preduzeća kao što je 'Parking servis', jer imaju infrastrukturu, tj. imaju svoje parking stanice koje već održavaju i potrebno je samo da opredele deo tog prostora za bicikle i motocikle", smatra Malinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu