Veliki iskorak napred: Debitovala nova generacija Dacia modela FOTO/VIDEO

Nakon što je objavio prve fotografije spoljašnjosti, rumunski proizvođač je održao online premijeru i otkrio kako izgleda enterijer nove generacije modela Sandero, Sandero Stepway i Logan.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 29.09.2020.

13:40

Veliki iskorak napred: Debitovala nova generacija Dacia modela FOTO/VIDEO
Foto: Dacia promo

Dacia je početkom septembra predstavila dizajn nove, treće generacije tria Sandero-Logan-Stepway, a sada smo u prilici da vidimo u kojoj meri je ovaj proizvođač unapredio unutrašnjost vozila, ali i da saznamo prve tehničke detalja tri potkompaktna modela.

Kao što je poznato, nova generacija Dacia vozila postavljena je na modernu CMF mehaničku platformu Renault grupacije, što je omogućilo ugradnju novih motora i prenosinih sistema.

Osim toga, Rumuni su značajno unapredili i dizajn, kako spoljanjosti, tako i putničke kabine.
Foto: Dacia promo
Ovom prilikom, predstavljeni su Sandero, Logan i atraktivni Sandero Stepway, a Dacia nije spomenula karavan verziju Logan MCV.

To znači da je karavan ili ukinut ili će biti predstavljen kasnije.

Krenimo od standardnog Sandera, koji je najpopularniji model u Evropi od ova tri automobila.
Novi Sandero (Foto: Dacia promo)
Osim dinamičnije pojave na putu zahvaljujući novom dizajnu i za 10 mm nižoj karoseriji, Sandero poseduje i šire blatobrane i zakošeniji vetrobran od prethodnika.

Njegova "kros" varijanta Stepway ima za 41 mm veće odstojanje od tla i, kao i do sada, krovne šine, kao i zaštitne dodatke da donjim delovima karoserije (lukovima oko točkova, pragovima, branicima...).

Takođe ima zaštitne elemente ispod prednjeg i zadnjeg branika.
Novi Sandero Stepway (Foto: Dacia promo)
Što se Logana tiče, ova mala limuzina je sada duža za 36 mm u poređenju sa odlazećim modelom, a dodatni centimetri su dobijeni zahvaljujući većem međuosovinskom rastojanju.

Logan deli isti dizajnerski jezik sa preostala dva hečbek modela, sa karakterističnim LED svetlima napred i pozadi.
Novi Logan (Foto: Dacia promo)
Fotografije putničke kabine pokazuju da je Dacia napravila veliki korak napred i kada je reč o dizajnu enterijera.

Komandna tabla izgleda skladnije, a čini se da su poboljšani i ergonomija i materijali u kabini.
Foto: Dacia promo
Jedno od značajnijih unapređenja je novi multimedijalni sistem sa velikim ekranom (u najskupljoj verziji je dijagonale 8 inča), koji se nalazi na vrhu centralne konzole.

Uočljiv je i novi dizajn sedišta i multifunkcionalnog volana, kao i klasične, analogne instrument table, a tu su i nove komande digitalne "klime".

Novi su i otvori za ventilaciju, kao i električna "ručna" kočnica.
Foto: Dacia promo
Nova generacija tri Dacia modela donosi i više komfora u kabini, naročito za putnike koji sede pozadi.

Rumunski proizvođač se pohvalio da će oni imati za 42 mm više prostora za kolena nego u prethodnim verzijama ovih automobila.

Povećan je i prtljažni prostor, pa tako zapremina gepeka u Loganu iznosi 528 litara, a u Sanderu 328 litara.
Foto: Dacia promo
U zavisnosti od paketa opreme, novi Sandero/Stepway/Logan mogu imati i tempomat, automatsko aktiviranje dugih svetala, zadnju kameru, prednje i zadnje parking senzore, automatsko aktiviranje brisača, te pomenuti automatski klima-uređaj i električnu "ručnu".

Grejači prednjih sedišta kao opcija će biti dostupni od aprila 2021, najavljuju iz rumunske kompanije, a kasnije iste godine stiže i elektropokretni stakleni krov.
Foto: Dacia promo
Dacia se u novoj generaciji tri modela u potpunosti lišila dizelaša. Motorizacija će se u početku sastojati od dva benzinca i jedne verzije sa pogonom na tečni naftni gas.

Bazični model će koristiti atmosferski 1.0-litarski SCe 65 sa tri cilindra, uparen sa 5-brzinskim manuelnim menjačem.
Foto: Dacia promo
Pored njega, kupci će moći da izaberu i trocilindarski turbo-benzinac TCe 90 (iste zaporemine), u paru sa 6-brzinskim manuelnim ili CVT automatskim menjačem.

Na kraju, tu je i 1.0 Eco-G 100 turbo, koji osim na benzin može da se kreće i na tečni naftni gas (LPG).

Motor je takođe trocilindarski, a menjač "ručni" sa 6 -stepeni prenosa.
Foto: Dacia promo
Rumunski proizvođač navodi da je zahvaljujući novoj CMF mehaničkoj platformi poboljšana pasivna bezbednost, ali i omogućena ugradnja brojnih savremenih sistema aktivne bezbednosti.

Među njima je AEB (Emergency Brake Assist), kao i eCall sistem za automatsko pozivanje pomoći u slučaju nesreće.
Foto: Dacia promo
Tu su i razni sistemi asistencije vozaču, kao što je upozorenje na vozilo u mrtvom uglu, pomoć pri parkiranju i pomoć pri polasku na uzbrdici.

Nova generacija modela Sandero/Stepway/Logan u prodajne salone stiže do kraja godine, a cene će biti saopštene naknadno.

U nastavku, pogledajte promotivne video-klipove.

Sandero: Sandero Stepway: Logan:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

164 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: