Kolike su kazne ako vas spazi "Oko sokolovo"

Najblažu kaznu, od 5.000 dinara, platiće oni koji se parkiraju na trotoaru a ne ometaju kretanje pešaka ili u sporednim ulicama gde vozilo ne ometa saobraćaj ali je na kolovozu.

Izvor: B92, RTS
Podeli
Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Od juče na ulicama Beograda funkcioniše automatizovani sistem "Oko sokolovo" za kontrolu parkiranja, koji pokriva 93 beogradske ulice.

Nakon probnog perioda od dve nedelje, naplata kazni počeće od 10. avgusta.

Da li će taj "soko" zažmuriti na jedno oko kada sa upaljena četiri žmigavca čekamo da se oslobodi parking?

Kako će razlikovati bahate vozače od onih koji imaju svakodnevnu muku da se parkiraju blizu svoje zgrade?

I, ono najvažnije, kolike kazne očekuju vozače čiji automobili budu uhvaćeni u prekršaju?

Načelnik Komunalne milicije, Igor Divac, kaže za RTS da je sistem napravljen tako da snima "apsolutno sve" 360 stepeni oko vozila.

"Kad naš sistem fotografiše vozilo, automatski registruje da li je vozilo regularno parkirano ili nepropisno, bahato, na šinama, žutoj traci, zelenoj površini", napominje Divac.

Prema njegovim rečima, kamera u vozilu prepoznaje da li u automobilu sedi vozač ili ne. Ukoliko su u automobilu uključena sva četiri pokazivača pravca, a vozač sedi u vozilu, neće biti sankcije, kaže Divac.

Ako vozača nema u vozilu, platiće kaznu.

Kazne ako vas "ulovi" "Oko sokolovo" su od 5.000 do 25.000 dinara.

Najdrastičnije kazne za fizička lica, od 25.000, su ako je vozilo parkirano na pešačkom prelazu, žutoj traci, tramvajskim šinama i zelenim površinama.

Najblažu kaznu, od 5.000 dinara, platiće oni koji se parkiraju na trotoaru a ne ometaju kretanje pešaka ili u sporednim ulicama gde vozilo ne ometa saobraćaj ali je na kolovozu.

U slučaju da je neko drugi upravljao vozilom, vlasnik može da se žali Komunalnoj miliciji. On ima rok od osam dana da dostavi podatke o tome ko je upravljao vozilom.

Tada Komunalna milicija dostavlja prekršajni nalog onom licu koje je upravljalo vozilom, kaže Divac. Dodaje da vlasnik može platiti pola novčane kazne ako prihvati odogovornost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu