Zašto je važan redovan servis automobila

Koliko god da su dobro ispitani prilikom konstruisanja, delovi tokom upotrebe trpe velike pritiske i, u načelu, imaju ograničen vek trajanja. Zato je neophodno obavljati periodične servise automobila.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Index.hr, Auto Guru

Utorak, 21.01.2020.

11:40

Zašto je važan redovan servis automobila
Foto: B92/NÆ

Pošto se na "crtaćem stolu" osmisli novi model automobila, a pre nego što buduće vozilo stigne do fabričke proizvodne linije, na scenu stupaju različiti inženjeri koji rade na različitim elementima automobila, komponentama motora i drugim sklopovima. Oni podvrgavaju svaki pojedinačni deo rigoroznim testovima, pre nego što se izvrši njihova ugradnja.

Ipak, koliko god bili dobro ispitani, delovi tokom upotrebe trpe velike pritiske i u načelu imaju ograničen vek trajanja. Zato je nužno obavljati periodične servise automobila, a to podrazumeva zamenu određenih potrošnih delova, tečnosti i ulja. Na šta treba obratiti pažnju?

Filter vazduha

Svrha ovog filtera je da se vazduh, koji se meša sa gorivom kako bi se stvorila smeša za unutrašnje sagorevanje, pročisti od nepoželjnih čestica i spreči njihov ulazak u motor. Kako različita strana tela završavaju u ovom filteru, tokom vremena filter će se zaprljati, a zatim i začepiti.

Vožnja sa filterom koji je u ovakvom stanju stvara rizik od smanjenja protoka vazduha prema motoru, što remeti odnos mešavine vazduha i goriva u komori za sagorevanje i odražava se na ukupne performanse automobila, a dovodi i do trošenja motora i njegove kontaminacije.

Stoga, kako bi se neželjeni efekti na vreme izbegli, preporučljivo je proveriti stanje filtera vazduha.

Filter kabine

Filter polena ili filter kabine ima ulogu filtriranja vazduha koji dospeva u kabinski prostor vozila. Najčešće je smešten ispod komandne table ili iza odeljka za odlaganje stvari, a u retkim slučajevima i ispod haube.

Kako mu se funkcija sastoji u tome da zaustavlja nečistoće koje bi inače dospele u kabinu i da vožnju učini ugodnom, naročito kod putnika koji pate od alergija i respiratornih problema, jasno je da će tokom vremena i ovaj filter postati zaprljan ili začepljen i da zahteva zamenu.

Filter ulja i motorno ulje

Bez adekvatnog ulja koje apsorbuje toplotu i podmazuje motor, ovaj najvitalniji deo svakog vozila prerano će se istrošiti i može prestati sa radom. U zavisnosti od proizvođača i modela vozila, razlikuju se i servisni intervali za zamenu ulja i filtera, ali uobičajeno se kreću u rasponu od 10.000 do 20.000 km.

Ako primietite da je ulje potamnelo, znajte da će to uskoro dovesti do začepljenja i samog filtera, što može rezultirati lošim hlađenjem i podmazivanjem motora.

Kako biste preduhitrili neželjene posledice, poštujte preporučene servisne intervale. Imajte na umu da što je vozilo starije i sa više pređenih kilometara, taj interval postaje sve kraći.

Filter goriva

U pitanju je obično papirnati uložak koji služi da spreči veće komade prljavštine da dospeju u sistem za cirkulaciju goriva. Filter je smešten duž cevi za dovod goriva, a to može biti ili ispod haube, u zoni oko motora ili pored rezervoara za gorivo, a u nekim slučajevima i u samom rezervoaru.

Ako je pozicija filtera u samom rezervoaru, njegova zamena će biti zahtevniji posao za mehaničara jer je teže doći do filtera.

Preporučeni interval zamene najčešće je svakih godinu dana, a ako se ovaj filter zapostavi i ne promeni na vreme, može da izazove smanjenje protoka goriva i pad performansi vozila.

Antifriz i kočiono ulje

Snaga koju motor proizvodi ujedno dovodi do njegovog zagrevanja, a kako se tokom tog procesa motor ne bi i pregrejao, nužno je hlađenje. U tu svrhu postoji sistem koji koristi vazduh za hlađenje vode, odnosno antifriza bez kojeg bi se motor ubrzano istrošio i prestao da radi. Tehnologija savremenih automobila koristi mešavinu vode i antifriza, što motoru pruža veću otpornost na visoke temperature, a ima i antikorozivno svojstvo.

Kočnice funkcionišu kao hidraulični sistem cevi i cilindara ispunjenih kočionom tečnošću. Ako kočiona tečnost sadrži sedimente, izgledaće mutno ili bezbojno i onda je vreme za njenu zamenu. Ako se ne zameni u propisanom intervalu, kočnice će izgubiti svojstva a moguća je i korozija.

Zupčasti kaiš ili lanac

Svrha bilo kog od ova dva pogonska mehanizma je uskladiti okretanje radilice sa radom bregaste osovine.

Lanac je za razliku od zupčastog kaiša daleko izdržljiviji i posljednjih godina se iznova masovno upotrebljava u industriji automobila, nakon što je decenijama među proizvođačima dominirao zupčasti kaiš.

Kako je svaki motor različit, i servisni interval za zamenu ovog dela takođe se razlikuje. Za zupčasti kaiš najčešći interval zamene kreće se u rasponu od 40.000 do 150.000 km, a za lanac i preko 200.000 km.

S obzirom na sklonost ovih delova prema istezanju, stanjivanju, čak i pucanju, najbezbednije ih je zameniti na vreme kako biste izbegli ozbiljna oštećenja motora koja mogu uslediti.

Svećice i grejači

Kako SUS motor zahteva sagorevanje goriva kako bi radio, neophodno je stvoriti iskru da bi se upalila smeša vazduha i goriva u komori.

Tu ulogu kod benzinskih motora obavlja svećica, dok sa druge strane kod dizela grejači pomažu pokretanje motora pri niskim temperaturama.

Svećice se razlikuju po obliku i veličini i obično na jedan cilindar dolazi jedna svećica, iako postoje i oni sa više svećica po cilindru. Kako svaka svećica ima očekivani rok trajanja, ako se ne zameni na vreme, može izazvati probleme sa startovanjem motora, navodi Auto Guru.

Sa druge strane, dizel motori vrše sagorevanje uz pomoć kompresije u samom motoru, te im svećica nije potrebna. Ipak, grejači motora automatski se uključuju kada je neophodno dostići željenu temperaturu kako bi se obavilo sagorevanje.

Kaiš

Ovaj deo smešten je sa bočne strane motora i može biti pojedinačni ili višestruki kaiš. On pokreće klima kompresor, servo pumpu, alternator, a najčešće i vodenu pumpu.

Postoje dve vrste ovog kaiša: onaj koji prati oblik slova V i onaj koji se uvija. Bilo koji tip da je u pitanju, na površini sadrži nabore koji omogućavaju da nesmetano klizi preko kaišnika , a da pritom ne spadne s njih. Za ispravno funkcionisanje kaiša posebno je važna njegova zategnutost koja se reguliše uz pomoć zatezača.

Zato, ako u vožnji čujete čudne zvuke poput "cvilenja" iz prostora ispod haube, najverovatnije je to posledica istegnutog ili oštećenog kaiša koji zahteva zamenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: