Niži porez za hibridna vozila: Da li ćemo kupovati automobile koji manje zagađuju?

Od 1. januara 2020. biće smanjeni nameti za vlasnike hibridnih automobila u Srbiji. U Srpskoj asocijaciji uvoznika novih automobila očekuju rast prodaje ovih modela.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Novosti.rs

Subota, 19.10.2019.

10:30

Niži porez za hibridna vozila: Da li ćemo kupovati automobile koji manje zagađuju?
Foto: Toyota promo - ilustracija

Vlasnici hibridnih automobila će od 1. januara sledeće godine biti oslobođeni plaćanja poreza na upotrebu motornih vozila, odlučila je Vlada Srbije a prenose Novosti.

Uslov je da se radi o vozilima koji imaju "jedan od motora pokretan električnom energijom". To u praksi znači da će vlasnici hibridnih vozila čija radna zapremina benzinskog, ili dizel motora vozila ne prelazi 1.150 kubika uštedeti 1.290 dinara.

Oni čija hibridna vozila imaju zapreminu "klasičnog" motora do 1.600 kubika uštedeće 5.570 dinara. Hibridni automobili koji imaju kubikažu do 2.000 odnosno do 2.500 ccm biće jeftinija za 11.420 odnosno 56.430 dinara.

Najviše će, naravno, uštedeti oni koji imaju i najskuplja, odnosno vozila sa najvećim SUS agregatima (motori sa unutrašnjim sagorevanjem), pa će tako vlasnici vozila sa hibridnim pogonom radne zapremine preko 3.000 kubika biti oslobođeni poreza na upotrebu od čak 236.340 dinara!

Najpopularniji hibridi na našem tržištu - Toyotini modeli, imaju benzinske motore od 1.500 (Yaris), 1.800 (Corolla, C-HR), 2.000 (Corolla) i 2.500 kubika (Camry, RAV4).

U Srpskoj asocijaciji uvoznika novih automobila i delova sa pažnjom su pratili pripremu i donošenje ovog zakona.

"Svaki poboljšan zakon je potreban, ali ovaj predlog Vlade nije stimulativan, sem, donekle, kod vozila sa zapreminom motora preko 2.000, 2.500 ili 3.000 kubika", ocenjuje predsednik Asocijacije dr Miloš Petrović.

"Bez jasnije i konkretnije stimulacije pri kupovini električnih ili hibridnih vozila koja bi se ogledala u neplaćanju PDV-a, sve drugo nije dovoljno."

Ipak, kažu u Srpskoj asocijaciji može se očekivati rast prodaje modela, što ako se uzme u obzir da je prošle godine prodato svega oko 500 hibridnih vozila, nije nemoguće.

"Očekujem da vozila sa većom kubikažom sada budu dostupnija kupcima, ali nisam siguran koliki će taj rast biti", kaže dr Petrović.

"Predlagač ove izmene Zakona, ne uvažavajući naše predloge poput emisije izduvnih gasova, ukidanja PDV-a, donosi rešenje koje je kozmetičko, a ne suštinsko."

"Veći rast prodaje kao prodavci novih vozila možemo očekivati od najavljene subvencije taksistima od 5.000 evra nego od ovakve izmene Zakona", smatraju uvoznici.

Srbija bez subvencija

Foto: Toyota promo - ilustracija
Srbija je i dalje jedna retkih od zemalja Evrope u kojoj ne postoje subvencije za kupovinu električnih i hibridnih vozila, pa čak ni besplatnio parkiranje, o oslobođenju od poreza da i ne govorimo.

Koliki je to problem ukazala je i Svetska zdravstvena organizacija koja je procenila da godišnje u Srbiji od posledica udisanja vazduha zagađenog izduvnim gasovima vozila umre oko 6.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: