Veliki jubilej legende: Porsche napravio milion 911-ica

Posle 54 godine proizvodnje, sa fabričke trake sišao je Porsche 911 sa rednim brojem 1.000.000.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 11.05.2017.

15:12

Veliki jubilej legende: Porsche napravio milion 911-ica

Retki su sportski modeli u automobilskoj istoriji koji mogu da se pohvale sa sedmocifrenim tiražem. Među njima su, na primer, Chevrolet Corvette, sa preko 1,5 miliona izrađenih primeraka za više od šest decenija postojanja i Mazda MX-5, koja je do milion proizvedenih jedinica stigla nakon 27 godina, ali koja spada u znatnoj jeftiniju klasu automobila.

Međutim, ono što jubilej Porschea 911 čini impresivnim je podatak da je, prema procenama kompanije, više od 70% svih izrađenih automobila ovog modela još u voznom stanju.



Osim toga, 911-ica je i dalje najprodavaniji Porsche u istoriji ovog proizvođača, iako će ga u narednih nekoliko godina verovatno prestići SUV Cayenne, koji je za samo desetak godina koliko je prisutan na tržištu prodat u 500.000 primeraka.
Inače, u 2016. godini kupcima je isporučeno 32.365 Porschea 911, ali je ovaj broj ostao u senci odlične prodaje SUV/krosovera Macan i Cayenne.
Milionita 911-ica sišla je sa proizvodnih tarka pogona Zuffenhausen. Automobil je ofarban u Irish Green nijansu zelene, a omaž starim verzijama Porschea 911 predstavljuju specijalne petokrake alu felne i oznake na karoseriji u zlatnoj boji.

Sedišta takođe imaju presvlake u retro stilu, a duh prošlih vremena oživljen je kroz detalje od drveta na volanu i instrument tabli.
Iako bi mnogi kolekcionari i zaljubljenici u Porsche 911 voleli da vide jubilarni primerak u svojoj garaži, nemački proizvođač odlučio je da ga zadrži u svom vlasništvu.

Nakon svetske turneje, tokom koje će biti izložena na brojnim lokacijama i manifestacijama, milionita 911-ica završiće na kraju u Porscheovom muzeju kao deo stalne postavke.
.
.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: