Otkriven mural Nikole Tesle od 16.000 trouglova (FOTO)

Na dan rođenja jednog od najvećih srpskih umova otkriven je mural u njegovu čast na aerodromu koji nosi njegovo ime - Nikola Tesla.

Život

Izvor: J. Pantoviæ

Ponedeljak, 10.07.2017.

12:50

Otkriven mural Nikole Tesle od 16.000 trouglova (FOTO)
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Šesnaest hiljada trouglova "upakovano" je u mural koji na prvi pogled ne čini ništa više nego skup višebojnih trouglova. Ipak, ako se malo zagledate, moguće je primetiti dobro poznato lice. Zaslugu za ovaj upečatljiv detalj koji će privlačiti pažnju putnika ponela je mlada magistar ahitekta Nina Radosavljević.

"Velika mi je čast da prisustvujem ovoj svečanosti, zahvaljujem se aerodromu i cenjenom žiriju. Danas je veliki dan, rođendan Nikoli Tesli i volela bih da mu čestitamo rođendan i da mu se zahvalim u ime svih nas. Ovaj rad predstavlja veliki napor i uspeh mladih umetnika koji su pomogli realizaciju celog projekta i bezgranično im se zahvaljujem", izjavila je Radosavljevićeva.

Sama izrada murala, rađenog akrilnim sprejevima, trajala je nedelju dana, a lik Nikole Tesle napravljen je iz 9.000 trouglova u 34 različita tona. Svaki trougao ima poseban ton, kako bi se proizvela trodimenziona slika.
Foto: B92
Predsednik stručnog žirija, profesor sa Falulteta primenjenih umetnosti Marko Lađušić, istakao je da je ovo jedan veliki trenutak kako za aerodrom tako i za kulturu.

"Hteli smo da ostavimo trag, da napravimo dobro rešenje i budemo objektivni. Ninin rad je bio najbolji, potpuno je odgovorio na ono što smo želeli da vidimo ovde. Zahvaljujem se ekipi koja je realizovala mural. Ovako kompleksan rad u Beogradu ne postoji. Kompleksnost samog rada je neverovatna. Strašno mi je drago što će nešto ovako lepo ostati", istakao je Lađušić.
Foto: B92
Zadovoljstvo delom nije krio ni izvršni direktor AD Aerodrom Nikola Tesla Raša Ristivojević, koji je naglasio da su ove godine, kada kompanija obeležava 55 godina postojanja, jako ponosni na postignute rezultate, u smislu povećanja broja putnika, ali i u ekonomskom smislu.

"Dosta investiramo, bavimo se modernizacijom. Svakako je i ovo jedan vid investiranja, ali u kulturu. Ovaj mural će biti, nadam se, prepoznatljiv svim putnicima, svimkorisnicima usluga, svim ljudima koji dođu da popiju bar kafu. Zahvaljujem se autoru murala Nini Radosavljević. Podržali smo njen kvalitet", rekao je Ristivojević.
Foto: B92
Mural “Inspiracija likom Nikole Tesle”, koji se nalazi u javnoj zoni Terminala 2, za cilj ima promociju umetnosti sa idejom da se obezbedi inovativni, urbani i atraktivan identitet aerodroma, istakne lik najpoznatijeg svetskog naučnika i pruži podrška talentovanim i kreativnim umetnicima.

U žiriju su, pored Lađušića, bili i istoričar umetnosti Milica Pekić magistar arhitekture i urbanog dizajna Maja Lalić, arhitekta Jovan Mitrović, arhitekta Aleksandra Mitrovski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: