U Srbiji održana akcija “Sat za našu planetu”

Međunarodna akcija “Sat za našu planetu” (Eart Hour 2017), u okviru koje su na sat vremena u Srbiji bila ugašena svetla i dekorativno osvetljenje na brojnim objektima, ima za cilj ublažavanje posledica klimatskih promena.

Život

Izvor: B92

Subota, 25.03.2017.

20:05

U Srbiji održana akcija “Sat za našu planetu”
Foto: Thinkstock

Organizacija Svetski fond za prirodu (World Wide Fund for Nature) pozvala je sve gradove u Srbiji da se uključe u jubilarnu desetu akciju “Sat za našu planetu” I time pokažu podršku za ekološki održivo delovanje.

Svi gradovi, opštine i pojedinci bili su pozvani da se uključe u akciju tako što bi od 20.30 do 21.30 časova isključili javnu i dekorativnu uličnu rasvetu.

“Sat za našu planetu” održan je 11. godinu zaredom, a isključivanje svetla poziv je na borbu protiv klimatskih promena.

Aktivisti navode da "trenutak" mraka treba da služi kao podsetnik na još jedan problem koji u manjoj meri privlači pažnju - svetlosno zagađenje.

U SAD i na zapadu Evrope čak 99 odsto stanovništva živi pod nebom zasićenim veštačkim osvetljenjem, procenili su nedavno naučnici.

Veštačko osvetljenje remeti cirkadijalni ritam koji reguliše rad hormona ljudi, reproduktivne cikluse pojedinih životinjskih vrsta, migracije ptica koje određuju pravac kretanja u odnosu na zvezde, a dovodi i do dezorijentacije noćnih insekata.

Manifestacija "Čas Zemlje" obeležena je prvi put 31. marta 2007. godine, kada je Svetski fond za živi svet (WWF) inicirao gašenje svetala u Sidneju.

Od tada WWF svake godine u martu organizuje obeležavanje ove ekološke akcije u gradovima širom sveta.

Kakva je atmosfera bila u zemljama istočno od Srbije, možete videti na priloženim fotografijama:
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: