Mask vs Bejzos: Tviter obračun milijardera oko rakete

Osnivač Amazona Džef Bejzos objavio je video koji prikazuje prvi let svemirske letelice New Shepard.

Život

Izvor: Sky News

Sreda, 25.11.2015.

13:49

Default images
Beta / AP Photo/Ringo H.W. Chiu / Ted S. Warren

Bejzos je svojim prvim tvitom najavio da je njegova firma Blue Origin uspešno lansirala raketu.

“Naređa od svih zveri – korištena raketa. Kontrolisano sletanje nije lako, ali ako se izvede kako treba, deluje jednostavno”, napisao je on. Međutim, njegov kolega Elon Musk, osnivač rivalske firme SpaceX mu je nakon čestitki za uspešan probni let napisao: “Ne baš ‘najređa’. SpaceX Grasshopper raketa imala je šest suborbitalnih letova pre tri godine i još je u upotrebi”. U drugom njegovom tvitu stoji: “Džef možda nije svestan da je SpaceX izvodio suborbitalno poletanje i sletanje 2013. Orbitalno sletanje u vodu 2014. Orbitalno slitanje na zemlju je sledeće”. U videu koji je Bejzos priložio New Shepard prvi put poleće sa lansirne rampe u Zapadnom Teksasu. Letelica je dostigla visinu od 100 kilometara iznad Zemlje, pre nego što je krenula nazad i kontrolisano sletela uz pomoć motora.

Bejzos je taj trenutak nazvao “jednim od najvećih trenutaka u životu”.

Nekoliko milijardera trenutno finansira privatne svemirske projekte. Mask je osnovao SpaceX nakon što je zaradio milijarde kao suosnivač PayPala i Tesla Motors.

On kaže da želi da pošalje ljude na površinu Marsa u narednih 20 godina. Inače, nedavno je NASA sklopila ugovor s njegovom kompanijom za prevoz astronauta do Međunarodne svemirske stanice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: