"Voz budućnosti" uskoro bi mogao da postane realnost

Tim američkih studenata uspeo je da izradi funkcionalni model nove vrste železnice “Hajperlup” koja bi u budućnosti mogla da prevozi putnike iz Los Anđelesa za San Francisko za samo 30 minuta.

Život

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2015.

11:25

Default images
Foto: Thinkstock

Prošlog meseca, osnivač kompanija “Tesla Motors” i “SpaceX” Ilon Mask, saopštio je da naredne godine planira da organizuje takmičenje u okviru kojeg će učesnici slati modele zasnovane na novom sistemu transporta “Hajperlup”.

Reč je o kapsuli od aluminijuma na solarni pogon koja bi trebalo da prevozi putnike brzinom od 1.200 kilometara na čas. Ona bi bila smeštena u vazdušni tunel i pokretana putem elektromagnetne sile i velikih ventilatora.

Studenti Univerziteta u Ilinoisu uspeli su da izrade funkcionalni model manjih razmera - 1:24 u odnosu na realni objekat, mada bi ova verzija putovala samo 260 kilometara na čas kada bi bila uvećana. Ali, to ne čudi, s obzirom na to da su studenti zbog nedostatka vremena i finansijskih sredstava bili primorani da unesu određene izmene u prvobitni koncept.

U svakom slučaju, ovaj prototip pokazao je da Maskov novi koncept funkcioniše i da bi u skorijoj budućnosti mogao da postane realnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: