Život

Četvrtak, 19.03.2015.

16:56

Grafen: Materijal budućnosti uskoro postaje stvarnost?

Naučnici Kalifornijskog tehnološkog instituta došli su do otkrića koje znatno olakšava proces proizvodnje grafena.

Izvor: Huffington Post

Default images

Grafen, materijal koji se sastoji od jednog jedinog sloja atoma ugljenika raspoređenih u obliku saća, milion puta je tanji od vlasi kose, fleksibilan je, providan, 200 puta jači od čelika, i odličan provodnik toplote i elektriciteta, a stručnjaci su nedavno otkrili znatno brži i lakši način proizvodnje koji u budućnosti može otvoriti vrata neograničenim mogućnostima.

Umesto 10 odvojenih koraka, 10 sati čekanja, i temperature od 1000 stepeni Celzijusa, grafen je sada moguće proizvesti u samo jednom koraku, na temperaturi od 420 stepeni, i to za 5 minuta.

Naučnik Dejvid Bojd do ovog otkrića je došao sasvim slučajno - tokom standardnog pokušaja da proizvede grafen zagrevanjem bakarne površine koja se nakon toga izlaže dejstvu metana, primio je telefonski poziv koji se odužio. Duže zagrevanje eliminisalo je ključne nečistoće iz metala, što je omogućilo nastajanje grafena.

“To je bio jedan od onih “A ha!” momenata. Shvatilo sam da ključ leži u veoma čistoj površini materijala, onoj bez bakar oksida, koji se može eliminisati i izlaganjem materijala nižim temperaturama”, kaže Bojd.

Grafen su 2004. godine otkrili Andre Geim i Konstantin Novoselov, naučnici Univerziteta u Mančesteru, koji za svoje otkriće nagrađeni Nobelovom nagradom iz fizike 2010. godine.

Naučni rad u kom se objašnjava novi proces objavljen je u stručnom magazinu “Nature Communications”.

Foto: CORE-Materials/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: