Ruska crkva: Sauronovo oko je đavolji simbol

Ruska pravoslavna crkva usprotivila se danas nameri grupe umetnika da na jednom od oblakoreda u Moskvi postavi svetlosnu instalaciju u obliku "svevidećeg" oka zlokobnog čarobnjaka Saurona, iz čuvene Tolkinove epopeje o Hobitima.

Život

Izvor: B92

Utorak, 09.12.2014.

19:27

Default images

Džinovsko oko, visoko 10 metara sa 3D lajt šouom, trebalo bi da zasija u četvrtak uveče sa 21. sprata oblakodera u okviru poslovnog centra Moscow City, povodom premijere poslednjeg dela filmske trilogije "Hobit", u režiji Pitera Džeksona.

Prema priči, Sauronovo je ogromno oko u plamenu koje omogućuje mračnom gospodaru da vidi svakog ko ponese "jedinstveni prsten". Za rusku crkvu, međutim, to je "đavolji simbol".

"Takav simbol trijumfa zla podiže se nad gradom da bi postao praktično najveći objekat u gradu. Da li je to dobro ili loše? Bojim se da će pre biti ovo drugo. Nemojte se iznenaditi ako se posle toga nešto loše desi u gradu", upozorio je u emisiji na radiju Govorit Moskva predstavnik ruske crkve, protojerej Vsevolod Čaplin, prenosi AFP.

Sauronovo oko bi trebalo da ostane upaljeno sedam sati, saopštila je kompanija "Hals Development" koja je vlasnik oblakodera, navodeći da je instalacija delo grupe ruskih dizajnera pod nazivom "Svećenije" koji su veliki fanovi Tolkinove fantastične epopeje i Džeksonovih filmova.

"Hobit: Bitka pet armija" poslednji je deo trodelne filmske adaptacije Tolkinovih romana, u kojem glavnu ulogu Bilba Baginsa tumači britanski glumac Martin Frimen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: