Hemingvej ponovo spaja SAD i Kubu

Unuci Ernesta Hemingveja dočekani su kao heroji u kubanskom selu gde je njihov deda proveo više decenija loveći sabljarke, tune i ajkule u vodama Floridskog moreuza.

Život

Izvor: Izvor: Tanjug

Utorak, 09.09.2014.

08:58

Default images

Džon i Patrik Hemingvej i tim američkih istraživača danas su otpočeli petodnevnu misiju čiji je cilj da se izgradi poverenje izmedju američkih i kubanskih naučnika. Oni se nadaju da će dobiti pristup potencijalno dragocenim podacima o lovu velikih riba.
Beta/AP
Naučnici iz SAD veruju da Hemingvejevi dnevnici sa ribolova mogu da sadrže najranije detaljne podatke o populacijama dubokomorske ribe u ovom moreuzu i nadaju se da će uspeti da se dogovore da dobiju pristup istraživanju od kubanskih vlasti.
Beta/AP
Hemingvej, čiji roman "Starac i More" govori o borbi ribara sa ogromnom sabljarkom, bio je jedan od ljudi koji se najranije i najpredanije bavio sportskim ribolovom u tom moreuzu. Četrdesete i pedesete godine prošlog veka proveo je uglavnom na Kubi, gde i danas ima status jednog od omiljenih pisaca.
Beta/AP
Hemingvej je za roman "Starac i More" dobio Pulicerovu nagradu, a taj roman kao jedno od njegovih ključnih dela među najzaslužnijima je i za Nobelovu nagradu za književnost koju je američki velikan dobio 1954. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: