Rekordnih 1,3 miliona funti za Botičelijev crtež

Redak crtež italijanskog renesansnog slikara Sandra Botičelija prodat je na aukciji u Londonu za rekordnih 1,3 miliona funti (2,2 miliona dolara).

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 10.07.2014.

17:16

Default images

Nastala krajem XV veka, "Studija za sedećeg Josifa", na kojoj je prikazana figura sveca u sedećem položaju sa glavom naslonjenoj na desnu ruku, prvi je umetnikov crtež koji se našao na aukciji u poslednjih 100 godina.

Aukcijska kuća Sotebi, koja je organizovala licitaciju, saopštila je da je to najviša cena za rad na papiru renesansnog majstora.

Kako prenosi BBC, veruje se da je to poslednji od Botičelijevih crteža koji je bio u privatnom vlasništvu.

Potekao je iz kolekcije pokojne američke filantropistkinje Barbare Pjasecke Džonson, supruge Džona Stjuarta Džonsona, naslednika kompanije "Džonson i Džonson", koji ga je kupio 1988. na aukciji u Njujorku za 88.000 dolara.

Osim albuma sa ilustracijama za Danteovu "Božanstvenu komediju", sačuvano je još svega 12 Botičelijevih crteža, a svi, osim navedene studije, nalaze se u muzejima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: