"O premeštanju Tesline urne nakon izbora"

Predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali izjavio je danas da će o sahranjivanju urne sa pepelom Nikole Tesle ispred Hrama Svetog Save odlučivati novi saziv Skupštine grada, posle izbora 16. marta.

Život

Izvor: B92

Utorak, 04.03.2014.

19:34

Default images

"Odlučio sam da Sporazum koji je potpisan između Srpske pravoslavne crkve, Vlade Srbije i grada uputim na razmatranje Skupštini Beograda koja će biti izabrana posle izbora", izjavio je Mali, a saopšteno je iz gradske uprave.

Kako se navodi, predsednik Privremenog organa doneo je tu odluku kako bi se "zaštitio lik i delo" Nikole Tesle, jer se pokazalo da "nije moguće voditi civilizovanu raspravu o ovom pitanju tokom predizborne kampanje".

Sporazum o prenosu urne s Teslinim posmrtnim ostacima u Hram Svetog Save na Vračaru potpisali su 28. februara Patrijarh Irinej, ministarka energetike Zorana Mihajlović i predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali.

Mali je ocenio da se u javnoj raspravi o tom sporazumu koristila neprimerena argumentacija, i da je ova tema počela da se koristi za "ličnu promociju pojedinaca i grupa koje na drugi način ne bi dobili prostor u javnosti".

Prema njegovim rečima, naredni saziv Skupštine će biti odraz volje građana Beograda i zato će njena odluka o ovom pitanju biti "legitimna i konačna".

"Predložiću novom sazivu Skupštine da pre donošenja odluke inicira raspravu u kojoj treba da učestvuju najvažnije institucije našeg društva, kao što su Srpska akademija nauka i umetnosti, Matica srpska, Srpska pravoslavna crkva, Beogradski univerzitet kao i ugledne kulturne i javne ličnosti", dodao je Mali.

On je izrazio uverenje da će ta rasprava obezbediti "nacionalni konsenzus" o tome na koji način Srbija treba da se "oduži najvećem umu našeg naroda".

-- I Gardijan piše o premeštanju Tesline urne --

Muzej Nikole Tesle pozdravlja odluku grada

Predsednica Upravnog odbora Muzeja Nikole Tesle Ana Panić pozdravila je večeras odluku rukovodstva Beograda da se o izmeštanju urne sa pepelom Nikole Tesle izjasni novi saziv gradske Skupštine, nakon izbora 16. marta.

"Odlično, u ime Upravnog odbora, drago nam je da je tako. To je neka vrsta pobede, barem za sada", rekla je Panićeva agenciji Beta.

Ona je pozitivnim ocenila to što o izmeštanju urne i njenom sahranjivanju u Hramu Svetog Save neće odlučivati Privremeni organ Beograda i Vlada Srbije u ostavci, već izabrani zvaničnici koji će "imati drugu vrstu odgovornosti".

Ana Panić je kazala da je dobro da se o tom pitanju konsultuju stručna i naučna javnost, ali da ne razume zašto se pita crkva, jer Tesla nije bio vernik.

"Poznato je da nije bio religiozan, niti je želeo da ide u svešteničku školu, to je sam odbio. Stav UO je da Teslu ne treba opredeljivati, on se nalazi na mestu gde treba da se nalazi - u hramu nauke", rekla je ona.

-- Naslednici Tesle traže da oni odlučuju --

Ranije danas iz Muzeja Nikole Tesle stiglo je saopštenje da bi izmeštanje urne sa pepelom tog naučnika i njeno sahranjivanje ispred Hrama Svetog Save bilo "potpuno neadekvatno i nepotrebno". "Na sve načine ćemo zastupati stav za koji se zalažemo", rekla je za agenciju Beta predsednica UO Muzeja Nikole Tesle Ana Panić, i dodala da će taj Odbor sutra o svom mišljenju obavestiti Ministarstvo kulture, i tražiti od njega da reaguje.

Muzej Nikole Tesle takođe očekuje reakciju Grada Beograda, kao osnivača Muzeja, dodala je Panićeva.

-- "Ko spasava nauku, a ko Teslu?" --

Sporazum o prenosu urne s Teslinim posmrtnim ostacima u Hram Svetog Save na Vračaru potpisali su 28. februara Patrijarh Irinej, ministarka energetike Zorana Mihajlović i predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali.

Kako se navodi u saopštenju Upravnog odbora Muzeja, donosioci te odluke nisu konsultovali ni njih, ni stručnjake Muzeja, kao ni naučnu i stručnu javnost.

Na današnjoj sednici tog tela istaknuto je da su Teslini zemni ostaci izloženi u Muzeju na način koji obezbeđuje "mogućnost da svaki posetilac, ma koje vere ili nacije bio, oda dužno poštovanje velikom naučniku i pronalazaču".

Članovi Odbora ističu da se posmrtni ostataci istorijskih ličnosti čuvaju u muzejima širom sveta, i kao primer naveli prst Galilea Galileja u muzeju u Firenci i posmrtne ostatke Salvadora Dalija, u muzeju u njegovom rodnom Figerasu.

Protivnici inicijative za premeštanje urne osnovali su na društvenoj mreži Fejsbuk stranicu "Ostavite Teslu na miru", koju je za četiri dana podržalo više od 30.000 ljudi.

Sahrani zemnih ostataka tog naučnika u Hramu Svetog Save takođe su se suprotstavili pokret naučnika "Spasimo nauku" i Društvo za promociju i popularizaciju nauke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: