Još ima nade za drugog Marijusa

Čečenski predsednik Ramzan Kadirov ponudio je da usvoji drugu žirafu Marijus, mužjaka kome preti da bude ubijen, kao i žirafa, njegov imenjak kojem se to već desilo.

Život

Izvor: B92

Petak, 14.02.2014.

12:03

Default images

Kadirov, koji se povezuje sa mučenjem i kršenjem ljudskih prava, ali je poznat i kao ljubitelj životinja i ima svoj veliki lični zoološki vrt, smatra da ako bi se odluka da se prva žirafa Marijus usmrti mogla smatrati nesrećom, odluka da se to učini i sa drugom žirafom istog imena bila bi katastrofa.

Kadirov je, kako je objavio "Gardijan", ponudio da usvoji drugu žirafu Marijus preko svog naloga na društvenoj mreži Instagram.

Juče je objavljeno da je samo nekoliko dana pošto je jedan zoološki vrt u Kopenhagenu izazvao zgražanje sveta kada je uspavao zdravu žirafu Marijus, drugi danski zoo-vrt saopštio da će možda uspavati žirafu istog imena.
Foto: Beta/AP
Zoološki vrt Jilands, koji se nalazi blizu grada Herning, objavio je juče, a preneo AFP, da će možda ubiti jednu od žirafa, mužjaka koji se takođe zove Marijus, zbog toga što nije podoban za razmnožavanje zbog svojih gena.

"Ne možemo ga zadržati ako dobijemo ženku zato što bismo onda imali dva mužjaka koji bi se međusobno tukli", izjavila je čuvarka zoo-vrta Jani Lejtved Poulsen.

Sedmogodišnji Marijus je zdrav, ali uzgajivačima nije prioritetan zato što su njegovi geni već zastupljeni u Evropskom programu ugroženih vrsta, kome se taj zoološki vrt pridružio pre nešto više od godinu dana.
Foto: Beta/AP
Zoo-vrt je u aprilu dobio čistokrvnog mužjaka koji Evropski program ugroženih vrsta smatra prioritetnijim.

"Dobili smo jednog mužjaka žirafe koji je genetski visoko rangiran i sada zavisi od koordinatora za uzgoj kada će imati drugu rasnu žirafu za nas", rekla je Lejtved Poulsen.

Ako evropska organizacija ne može da pronađe Marijusu novi dom, zoološki vrt Jilands će ga uspavati, rekla je ona.
Foto: Beta/AP
Naučni direktor zoo-vrta u Kopenhagenu dobio je pretnje smrću nakon što je osamnaestomesečna žirafa Marijus uspavana uprkos peticiji za njegovo spasavanje koju je preko Interneta potpisalo nekoliko hiljada ljudi.

Nakon što je uspavana, žirafa je odrana i rasporena pred posetiocima, među kojima je bilo mnogo dece.

Zoološki vrt u Kopenhagenu je rekao da nema drugog izbora osim da spreči odrastanje žirafe zato što, prema pravilima Evropskog udruženja zoo-vrtova i akvarijuma, treba izbegavati razmnožavanje žirafa koje su srodnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: