Rusija zakonom zabranila četiri psovke

Ruski mediji obavešteni su kako se četiri reči više ne smeju pojavljivati u njihovim tekstovima i komentarima čitalaca. Oni mediji koji to ne ispune izgubiće licencu.

Život

Izvor: Klix.ba

Petak, 27.12.2013.

14:04

Default images

Listu zabranjenih reči sastavila je Federalna nadzorna agencija za tehnologiju i komunikacije (Roskomnadzor), a lista uključuje “opscene termine za muške genitalije, opscene termine za ženske genitalije, opscene termine za seksualne odnose i žene lakog morala, kao i izvedenice ovih reči”.

Sve ostale eksplicitne reči i fraze dozvoljene su ukoliko se sadržaj označi dobnom granicom 16+. U slučaju TV-a i radija, ove reči moći će da se koriste tek nakon 21 sat.

Ukoliko se zabranjene reči primete u nekom tekstu, medijska kuća će odmah dobiti upozorenje. Dva upozorenja u roku od 12 meseci mogu dovesti do tužbe i gubitka licence.

Roskomnadzor trenutno prati pet hiljada medija u Rusiji, a ima malo blaži pristup prema komentarima čitalaca objavljenim na internetu, tako da će se upozorenje izdati samo ukoliko odgovorni medij ne pristane da uredi ili obriše komentar sa nekom od zabranjenih reči.

Lista Roskomnadzora pojavila se nakon zakona koji zabranjuje korišćenje psovki u masovnim medijima.

Predstavnici medija u Rusiji sada imaju jasniju viziju toga šta tačno ne smeju da spominju i zbog čega mogu da izgube licencu.

Novinska agencija Rosbalt već je kažnjena. Nisu uklonili linkove za snimke na Jutjubu, u kojima se koriste reči neprimerenog sadržaja, tako da im je moskovski sud oduzeo licencu u oktobru ove godine.

Foto: Image courtesy of Idea go / FreeDigitalPhotos.ne

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: