"Zec od žada" već započeo istraživanje Meseca

Mesečev rover "Zec od žada" uspešno se jutros odvojio od letelice sa kojom je spušten na površinu Meseca i započeo tromesečno istraživanje okoline.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 15.12.2013.

09:30

Default images

Snimci istraživača koji je na površinu Meseca spušten u 4.35, po kineskom vremenu, poslani su na Zemlju, saopšteno je iz pekinškog centra za istraživanje svemira.

Rover je nazvan "Zec od žada", što je ime do kog se došlo glasanjem na internetu. Ima šest točkova, težak je 140 kilograma i može da se penje uzbrdicom do 30 stepeni i da se kreće 200 metara na sat.

Sonda sa Zecom od žada juče se meko spustila na Mesec.

Ova misija važna je etapa u ambicioznom svemirskom programu Kine, koja planira da do 2025. godine pošalje čoveka na Mesec i postane prva azijska zemlja koja je to učinila.
Beta / AP Photo/Xinhua, Wang Jianmin
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

23 h

Podeli: