DNK testovi su nepouzdani?

Komercijalni DNK testovi koji se koriste za utvrđivanje srodstva sa eventualnim čuvenim precima u prošlosti nisu ništa drugo do "genetska astrologija", upozoravaju naučnici.

Život

Izvor: Izvor: BBC

Petak, 08.03.2013.

16:15

Default images

U poslednje vreme postali su popularni testovi koji koštaju po nekoliko stotina dolara koje koriste zainteresovani kako bi saznali da li su u srodstvu sa poznatim istorijskim ličnostima, uprkos tome što testovi nisu podržani naučnim dokazima, kažu eksperti.

Iznos DNK koje svaki pojedinac nasleđuje od svojih rođaka je zanamarljiv u odnosu na ogromnu količinu delova koje svi mi nosimo od zajedničkih predaka, naglašavaju.

To znači da je identifikovanje zajedničkih predaka jednostavnim genetskim testom koji je u komercijalnoj upotrebi apsurdno, jer je samo jedno od mogućih tumačenja i potpuno je nepouzdano.

Privatni DNK testovi su poslednjih godina postali ozbiljan biznis i dosta kompanija danas nudi utvrđivanje porodičnog stabla i eventualno srodstvo sa čuvenim likovima iz istorije, kao što su recimo Napoleon i Kleopatra.

Prošle godine u tom poslu je bilo angažovano najmanje 40 kompanija sa obrtom od oko 1.6 milijardi dolara, a cena jednog testa se kretala između 30 i 200 diolara.

Prava mala "poplava rođaka" Ričarda III i Rimljana pojavila se pre izvesnog vremena kada je objavljena vest da skoro milion Britanaca vodi poreklo od rimskih vojnika koji su naseljavali delove ostrva za vreme Rimskog carstva.

Upozorenje o pouzdanosti testova su uputili mnogi pojedninci, institucije i naučna udruženja koji tvrde da su rezultati testova obična nagađanja i da su potpuno beznačajna jer pružaju jako malo naučnih dokaza.

Jedan od uvaženih profesora genetike u Engleskoj to objašnjava sledećim rečima: "Na dugom kretanju kroz istoriju to izgleda ovako: dva roditelja, četiri bake-deke i tako dalje, i tako dalje i vrlo brzo predaka ponestane i svi ih delimo, tako da na kraju svi Englezi vode poreklo od Vikinga, rimskih legija, Afričkih migranata, Indijskih Bramana ili bilo koga ko im se dopada".

Naučnici na kraju zaključuju da su tvrdnje o srodstvu sa poznatima u stvari samo još jedan način da se zaradi ogoroman novac i da apsolutno nemaju veze sa naučnim činjenicama".

"To je biznis kao i svaki drugi, nazovimo ga "genetskom astrologijom"", kažu oni.

Foto: dream designs / freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: