Da li nešto može biti brže od svetlosti?

Nedavne informacije iz CERNa pokazuju mogućnost da je u njegovom ubrzivaču čestica detektovana čestica koja se kreće brže od brzine svetlosti.

Život

Izvor: B92

Petak, 23.09.2011.

14:00

Default images

To je sa jedne strane izazvalo reakciju stručne javnosti, koja je negirala mogućnost takve detekcije. Sa druge strane reagovala je šira javnost uzbuđena što je možda došlo do otkrića koje menja fundamente savremene fizike.

Brzina svetlosti je maksimalna brzina u Svemiru. Na toj činjenici, koju je formulisao Albert Ajnštajn u svojoj Teoriji relativnosti, počiva cela moderna nauka – ništa se ne može kretati brže od svetlosti.

Ova, za sada još ne potvrđena vest iz CERNa, je podsetila na određene teorijske modele koji predviđaju postojanje čestica koje se kreću brže od svetlosti. Njihovo ime je tahioni. Za njih je po tim, samo teorijskim modelima, brzina svetlosti donja granica brzine, ispod koje oni ne mogu da idu.

(CERN: Poljuljani osnovni zakoni fizike)

Međutim na osnovu navedenih informacija ne može se sa sigurnošću reći da je učinjeno takvo otkriće koje će iz korena promeniti svet nauke i naše poimanje prirode. Ovaj eksperiment se mora ponoviti više puta u istim i drugačijim uslovima, da bi se tek nakon toga mogli izvlačiti zaključci.

Međutim, ne treba negirati mogućnost da do nekog novog revolucionarnog otkrića dođe. Da dođe do takvog otkrića koje će opovrgnuti dosadašnje postulate fizike, i da uspostavi nove. Nauka i jeste zasnovana na stalnoj sumnji i upoređivanju teorija sa pojavama u prirodi.

Ne treba zaboraviti da su početkom XX veka mnogi fizičari govorili kako je celokupna fizika istražena, i da je sada potrebno samo napisati enciklopedije i prevesti ih na sve jezike sveta. A onda je došlo do otkrića kvantno-mehaničkih procesa. I fizika je odbacila neke postavke, usvojila nove, i nastavila da se razvija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

16 h

Podeli: