Sunce se potpuno umiruje?

Dešavanja na Suncu - pege koje blede, smanjena magnetska aktivnost, sve to može biti znak da ćemo osetiti značajne promene sa Sunca. Rezultati istraživanja su objavljeni na godišnjem skupu Američkog astronomskog društva.

Život

Izvor: B92

Utorak, 14.06.2011.

19:49

Default images

Sunčeve pege se stvaraju usled jake magnetske aktivnosti Sunca a ponekad se pretvaraju u erupcije jake solarne, energetske oluje. One su veoma važne za astronome jer se ponašaju kao indikatori Sunčeve aktivnosti koja oscilira u 11-godišnjem ciklusu.

Normalno je potrebno oko 5.5 godina da se Sunce pomeri sa solarnog minimuma u kome postoji nekoliko pega, do maksimuma kada je Sunčeva aktivnost znatno pojačana. Trenutno se Sunce nalazi u Ciklusu 24 i kreće se ka svom solarnom maksimumu. Ipak, postoje naznake da će aktivnosti u Ciklusu 25 biti značajno umanjene.

U takvim periodima, aktivnost može biti umanjena ili se Sunce može potpuno umiriti. Do sada su astronomi očekivali da će se videti nagoveštaji za Ciklus 25, ali kažu da za sada takvih jakih aktivnosti neće biti. Sledeći ciklus kada dođe, biće znatno slabiji i moguće je da se nijedna pega neće stvoriti.

Nova solarna aktivnost se obično pojavljuje na heliografskoj širini od oko 70 stepeni na početku solarnog ciklusa, a zatim skreće ka ekvatoru.

Novo magnetno polje istovremeno gura ostatke prošlog ciklusa do 85 stepeni prema polovima. Trenutni ciklus, međutim, pokazuje sasvim drugačije ponašanje. "Ciklus 24 počeo je kasno i sporo i ne može biti dovoljno aktivan da pojuri prema polovima, što ukazuje da ćemo videti vrlo slab solarni maksimum u 2013, ako ga uopšte bude", kažu astronomi.

„Ako se kretanje ka polovima ne završi, stvara se velika dilema među naučnicima. To znači da magnetno polje iz ciklusa 23 neće u potpunosti nestati iz polarnih regiona... Šta Sunce može da uradi u toj situaciji, ne zna se.“

Za kraj kažu: „Ako se to odvija na taj način, ovo će biti poslednji solarni maksimum koji ćemo videti u narednih nekoliko decenija, a to će poremetiti sve od mogućnosti za istraživanje svemira do Zemljine klime.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: