Srbija i dalje loša za gej populaciju

Diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije u Srbiji je i dalje veoma rasprostranjena, a pripadnici seksualnih manjina se gotovo svakodnevno suočavaju sa pretnjama, govorom mržnje i diskriminacijom, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić.

Život

Izvor: B92

Utorak, 17.05.2011.

11:50

Default images

"Diskriminacija na osnovu seksualne orjentacije u Srbiji je i dalje veoma rasprostranjena pojava, pre svega zbog negativne društvene percepcije i visokog nivoa homofobije", rekla je Petrušićeva Tanjugu povodom 17. maja - Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

Ona je istakla da je instituciji, na čijem je čelu, do sada pristiglo 35 pritužbi zbog diskriminacije na osnovu seksualne orjentacije i upozorila da državni organi moraju aktivnije da se uključe i reaguju brzo na svaku pretnju.

"Policija, tužilaštvo i sudovi moraju da reaguju pravovremeno, odlučno i efikasno u svim slučajevima nasilja nad LGBT osobama", rekla je Petrušićeva i dodala da svi građani treba da doprinesu stvaranju tolerantnijeg društva u kome će svi, bez obzira koliko su različiti, biti jednaki i ravnopravni.

Petrušićeva je navela i da se najveći broj pritužbi odnosi na "na govor mržnje mitropolita Amfilohija, Udruženje studenata i skidanje bilborda u Novom Sadu".

Ona je upozorila da u Srbiji, i nakon 20 godina nakon ustanovljavanja Svetskog dana borbe protiv homofobije, "pojedini lekari ne rade na prevazilaženju predrasuda protiv predstavnika LGBT populacije, već da neke od njih i doprinose širenju homofobičnih stavova".

Poverenica je navela i da prema pojedinim istraživanja, 12 odsto ispitanika opravdava nasilje na LGBT osobama, dok bi skoro petina, odnosno 17 odsto anketiranih, čvrstom rukom "pokušali da svoje dete ubede da ne bude homoseksualac" što je, kako je rekla, poražavajuće.

"Sve to zahteva da svaki dan bude borba protiv homofobije", rekla je Petrušićeva.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije obeležava se od 1990. godine kada je Svetska zdravstvena organizacija skinula homoseksualnost sa liste bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

19 h

Podeli: