Kraj neobičnih venčanja u Srbiji

Maštovita venčanja na neobičnim mestima danas su u Beogradu deo prošlosti, a pravilo da mladenci sudbonosno “da” izgovore pred matičarem, isključivo u opštini, trebalo bi da se poštuje i u drugim delovima Srbije, rekli su Tanjugu u nadležnim institucijama.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.03.2010.

12:49

Default images

Oni su istakli da to nije nikakva novina, jer Porodični zakon, koji se primenjuje već pet godina, propisuje da se "brak sklapa javno, na svečan način u prostoriji adekvatno uređenoj za to".

Prema njihovoj oceni, venčanja na netipičnim mestima, poput ulice, parka, balona, zoološkog vrta, aviona ili nekog drugog prevoznog sredstva, nisu prikladna.

"Mesto i način sklapanja braka već su definisani i mi nastojimo da ispoštujemo sve odredbe Porodičnog zakona. Venčanje mora biti javno i svečano, obavljeno u odgovarajućoj prostoriji, obavezna je zastava Srbije, a matičar bi trebalo da ima lentu", kazali su u Sekretarijatu za upravu grada Beograda.

Pored "pravila" kojim je mladencima "uskraćena mogućnost" da za venčanje odaberu posebno mesto i naprave drugačiju, originalnu atmosferu, za buduće bračne partnere, početkom godine, pripremljen je i novi cenovnik.

"Venčanje u prostorijama opštine košta 200 dinara", precizirao je gradski sekretar za upravu Milan Brkljač.

Brkljač je naveo i da će matičari izlazak na teren naplaćivati 10.000 dinara, a da bi bili venčani izvan opštinske sale, tvrdi, mladenci će morati da imaju "debeo" razlog.

"Na matičarima je da procene da li je neko mesto dovoljno svečano za venčanje, ceremonija se može obaviti u nekom lepo uređenom restoranu ili, recimo, u Parku za venčanja na Adi Ciganliji”, naveo je Brkljač.

Matičarka Gordana Zorić, koja će ostati upamćena pošto je parove venčavala na najčudnijim mestima, pa i pod vodom, izjavila je da je "nova pravila nisu obradovala".

"Ne vidim ništa loše u tome da mladenci sklope brak, na primer, u vatrogasnoj stanici, na Avalskom tornju ili na mostu. Za skoro tri decenije, koliko radim kao matičar, venčala sam parove na nebu, ledu, pa i pod zemljom i nikada nisam imala loše iskustvo", rekla je Zorićeva Tanjugu.

U Beogradu su prva neobična venčanja zabeležena 1990-tih i od tada, navela je Zorićeva, nije se dogodio nijedan incident niti tragičan ishod, koji bi mogao biti razlog da takva praksa bude prekinuta.

"Nikada mi izlazak na teren nije teško padao, bez obzira koliko su uslovi bili ‘posebni’ i neobični. Izgleda da će mi želja da nekoga venčam na Avalskom tornju, ipak, ostati neostvarena", kazala je poznata matičarka

Zorićeva koja je do sada "usrećila" više od 8.000 parova, kazala je da će budućim bračnim partnerima i dalje izlaziti u susret, koliko joj to pravila budu dozvoljavala i venčavati ih izvan opštine, kad god bude bilo prostora za izlazak na teren.

Govoreći o svojoj karijeri matičara u opštini Stari Grad, Zorićeva je navela da je među parovima koji su pred njom "zaplovili" u bračne vode bilo političara, ministara, umetnika, glumaca, sportista, pevača…

Zorićeva je, pored ostalih poznatih ličnosti, venčala i predsednika Srbije Borisa Tadića, književnika Miodraga Pavića i glumca Branislava Lečića.

Istorijat neobičnih venčavanja Zorićeve počeo je slučajno, pre više godina, kada je na skup beogradskih matičara u Skadarliji nenajavljeno "banula" TV ekipa, pa su morali da improvizuju venčanje za kamere.

"Jedno od najzanimljivijih, bilo je venčanje (glumice) Ane Sofrenović, koja je uletela u kancelariju matičara i rekla da želi da je venčam u ponoć, što sam, par dana kasnije i učinila u klubu Andergraund", priseća se Zorićeva.

Brak je Zorićeva sklapala i dok su mladenci, sa kojima je komunicirala motorolom, ronili na Savskom jezeru, a čak pet puta je venčavala je na nebu, u balonu, 1,5 kilometra iznad zemlje.

"Mladima svašta može pasti na pamet, a meni nikada nije bio problem da ih pratim u stopu, pa sam brakove sklapala i u agenciji za bračno posredovanje, televizijskim emisijama, na aerodromu, u porodilištu i nakon što se mladenci iz aviona padobranom spuste na zemlju", iznela je Zorićeva.

Zorićeva smatra da "sa skoro stopostotnom sigurnošću" može da proceni da li će brak potrajati

Po internoj statistici ove matičarke, mladenci koji brak sklope na beogradskoj Kalemegdanskoj terasi, skoro se nikada ne razvode.

Matičarka je ukazala da nije retkost ni da na "ludi kamen" stanu oni koji su se upoznali putem Interneta

Zorićevoj su posebno bila interesantna venčanja na kojima su pored mlade, umesto mladoženje, bili njegov otac, majka ili sestra.

Inače Zorićeva za posao matičara kaže da je prilično naporan, ali da će joj od "šetnje po oblacima, vodi i ledu" mnogo biti teže da karijeru završi venčavajući, isključivo, u opštinskoj sali.

Prema statistici, od 1. januara ukupan broj sklopljenih brakova smanjen je, a kako u službama matičara procenjuju, novoustanovljene cene za njihov izlazak na teren, pored zakupa restorana, venčanice, odela i ukrasa za svatove, postale su prevelik izdatak.

Snežana Milovanov, Tanjug.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: