Koliko nam treba da se opustimo na odmoru?

Britanski naučnici su izračunali koliko nam tačno treba vremena da bismo počeli da uživamo u odmoru.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.07.2008.

12:00

Default images

Istraživanje sprovedeno na uzorku od 3.000 ljudi pokazalo je da počinjemo da se zaista opuštamo tek posle dva dana, devet sati i 25 minuta provedenih na odmoru.

Stres rezervisanja smeštaja, pripreme za putovanje i samog putovanja poništava se tokom prvog dana odmora, dok se drugi dan oporavljamo od napora putovanja, raspakivanja stvari i useljenja u novi prostor.

Studija je takođe pokazala kako više vremena provodimo planirajući i istražujući putovanje nego u uživanju. Prosečnoj osobi potrebno je 18 dana za odabir odredišta, šest sati za pronalaženje odgovarajućeg smeštaja i osam sati za kupovinu, pranje, peglanje i pakovanje.

Britanci imaju nedelju sa najviše radnih sati u Europi. Stručnjaci im zato savetuju da dobro promisle prije nego što se odluče za kraći odmor jer čak 16 odsto njih priznaje kako posle putovanja oseća da se ono nije isplatilo.

Da stvar bude gora, čak 25 odsto njih na kraju odmora vrati se umorno jer nisu uspeli da se opuste zbog problema i obaveza koje ih čekaju kod kuće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: