Osnivanje institucije za zaštitu potrošača

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.09.2006.

19:27

Default images

Predsednica Asocijacije potrošača Srbije Edina Popov ocenila je danas da potrošači u Srbiji nemaju nikakva prava i založila se za osnivanje institucije koja bi se bavila zaštitom potrošača.

"Mi nismo pojedinci koji stalno gunđaju, mi smo deo tržišta, i država tome mora da posveti pažnju", rekla je Edina Popov agenciji Beta.

Po njenim rečima, Srbija prvo mora da donese odgovarajuće zakone, kako bi bilo moguće osnivanje institucije za zaštitu potrošača u kojoj bi potrošači i ponuđači robe i usluga na ravnopravnoj osnovi učestvovali, i to po evropskim standardima.

Edina Popov je kazala da bi takva institucija pomogla i proizvođačima da dostignu potrebne kvalitete i da budu potpuno osposobljeni da izađu na evropsko tržište.

U saradnji sa Privrednom komorom Vojvodine, APOS je prošle sedmice u Novom Sadu organizovao seminar "Odgovornost za potrošačko dobro kroz primer Nemačke".

Predsednik organizacije potrošača Štiftung varentest (Stiftung Warentest) iz Berlina, koja se bavi uporednim testiranjem tržišta i zaštitom prava potrošača, Karl Hajnc Moric rekao je agenciji Beta da ta organizacija ima za cilj da informiše celu nemačku javnost o kvalitetu proizvoda i usluga na tržištu.

Po njegovim rečima, neprestana kontrola proizvoda i usluga podstiče konkurentnost, koja dovodi do poboljšanja kvaliteta proizvoda.

"Od takve akcije svi imaju koristi: ne samo potrošači, već i kompanije, industrija i tako dalje", rekao je Moric i objasnio da u radu ekspertskih grupa ne učestvuju samo potrošači, već i ponuđači usluga i robe.

"Ukoliko se proizvođači bune da ne mogu da prodaju neki proizvod nakon što smo ga mi loše ocenili, to nije naš problem", poručio je Moric.

(Beta)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: