Novo otkriće: Ajnštajnova teorija relativiteta je nepotpuna?

Podaci koje je sakupio teleskop Habl kose se sa podacima o količini radijacije nakon Velikog Praska do kojih su naučnici došli u prethodnim istraživanjima.

Život

Izvor: B92

Petak, 03.06.2016.

09:45

Novo otkriće: Ajnštajnova teorija relativiteta je nepotpuna?
Foto: Thinkstock

NASA je nedavno objavila da se univerzum najverovatnije širi 5 do 9 odsto brže nego što su stručnjaci ranije mislili, piše Gardijan.

Do ovog zaključka došli su proučavajući podatke koje je poslao teleskop Habl, mereći udaljenost zvezda u okviru 19 galaksija koje se prostiru iza granica Mlečnog puta.

“Počnete od krajeva i očekujete da ćete se sresti na sredini ukoliko vaši crteži i proračuni budu bili tačni. Međutim, došlo je do mimoilaženja. Krajevi se ne spajaju na sredini, i mi želimo da saznamo zašto je to tako”, izjavio je Adam Ris, fizičar i vodeći naučnik istraživanja.

Ovaj naučnik dobio je 2011. godine Nobelovu nagradu za otkriće da se univerzum širi brže nego što se do tada pretpostavljalo.

Novo otkriće podstaklo je pojavu brojnih hipoteza u vezi sa time kakav vid materije čini 95 odsto kosmosa, koja ne emituje ni svetlost ni radijaciju, saopštili su naučnici u četvrtak.

Jedan od mogućih uzroka neslaganja je taj da se univerzum sastoji od nepoznatih subatomskih čestica, sličnih neutrinima, koji putuju brzinom približnom brzini svetlosti, odnosno skoro 300.000 kilometara u sekundi.

Druga velika ideja je da takozvana ’tamna materijap misteriozna antigravitaciona sila, otkrivena 1998. godine, ’gura’ galaksije jednu od druge snažnije nego što se mislilo.

“Ovo otkriće može biti od velikog značaja za otkrivanje prirode ove materije, o kojoj za sada malo znamo“, dodao je Ris.

Ono bi takođe moglo da ukaže na to da je Ajnštajnova teorija relativiteta, koja već čitav vek predstavlja noseći stub kosmologije - nepotpuna.

Istraživanje će biti objavljeno u narednom izdanju magazina “Astrophysical Journal”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: