Pravilna zaštita od sunca - preparat po meri vaše kože

Leto nam je stiglo, vreme je za odmore i kupanje na moru, a ono što treba da znate je kako na pravi način da se zaštitite od sunca tokom ovog perioda. Dok su se starije generacije “čeličile” na suncu zarad preplanulog tena, danas je poznato da koža treba da se štiti od negativnih efekata sunčevog zračenja.

Život

Izvor: B92

Utorak, 03.07.2018.

17:17

Pravilna zaštita od sunca - preparat po meri vaše kože
Foto: Promo

Sunce emituje elektromagnetne talase koji se sastoje od vidljivog i nevidljivog dela spektra koji imaju različite talasne dužine. Solarna UV radijacija je podeljena u tri segmenta spektra - UVA, UVB i UVC. Poslednji, UVC zraci ne dopiru do površine zemlje, jer ih apsorbuje atmosferski ozon. UVB zraci dospevaju u najpovršniji sloj kože - epiderm, dok UVA zraci prodiru u dublje slojeve kože, dovodeći, zavisno od vrste spektra, do pojave akutnih i/ili hroničnih reakcija u ljudskoj koži.

Naučna istraživanja pokazala su da je mnogo benefita koje dobijamo sunčanjem. Naime, sunčevi zraci dobri su za metabolizam, jer poboljšavaju cirkulaciju, a UVB zraci dovode do stvaranja vitamina D u organizmu koji reguliše nivo kalcijuma, a što pospešuje rast kostiju. Boravakom na suncu luči se i hormone sreće (serotonin), što nas čini dobro raspoloženima, pa je to još jedna dobra strana sunčanja. Dokazano je da je za sve pozitivne efekte sunčanja dovoljno svega 15 minuta zaštićenog boravka na suncu.

Dakle, kao ni u svemu u životu, pa ni u sunčanju ne treba preterivati. Od preteranog sunčanja javlja se crvenilo kože i opekotine, a dolazi i do fotostarenja kože, ali i slabljenja imunološkog sistema i mnogo ozbiljnijih oštećenja.
Foto: Promo
Koža pamti sve

Koža, inače, pamti sve, što znači da će efekti preteranog izlaganja suncu da se gomilaju tokom godina. Zato je neophodno pri svakom izlaganju suncu zaštititi kožu odgovarajućim kremama. Osim toga, ne treba se izlagati suncu u period od 11 do 16 sati, treba nositi odeću sa dugim rukavim i nogavicama, šešire sa obodom, a obavezne su i naočare za sunce. Kada je sunce najintenzivnije sklonite se u hlad.

Pravilna zaštita znači i svakodnevno korišćenje krema sa zaštitnim faktorom, ali i izbegavanje izlaganja sunčevim zracima u periodima kada je visok indeks UV radijacije. Zabluda je da koža treba da se maže samo na onim mestima koji su izloženi suncu, jer UV zraci prolaze i kroz odeću.

.
Foto: Promo
Klinička istraživanja Osaka Twin Research Centra, pokazala su da negativni efekti UV zračenja i pušenja dokazani kao najvažniji spoljni faktori ubrzanog starenja kože, važniji čak i od unutrašnjih, genetskih faktora.

“Čak i do 90% svih vidljivih simptoma starenja kože rezultat su nezaštićenosti od UV zraka”, potvrdio je prof. dr Volker Stejnkraus (Volker Steinkrauss), osnivač i direktor čuvene dermatološke klinike “Dermatologikum Hamburg” u Nemačkoj, jedan od bliskih saradnika Eucerin® istraživačkog tima.
Foto: Promo
“Da bi se koža zaštitila od novih oštećenja i umanjila postojeća, neophodna je redovna i svakodnevna upotreba preparata za zaštitu od sunca koji sadrže fotostabilne UVA i UVB filtere u kombinaciji sa aktivnim sastojcima koji pružaju antioksidacionu zaštitu i obnovu DNA, to jest biološku zaštitu kože od negativnih efekata sunca”, poručio je dr Stejnkraus.

Pored pouzdane zaštite od trenutnih i dugotrajnih oštećenja izazvanih sunčevim zračenjem, Eucerin®preparati za zaštitu od sunca sadrže i sastojke koji neguju kožu, i prilagođeni su njenim individulanim potrebama. Upotreba ovih preparata je, zahvaljujući tome ugodnija, redovnija, a koža dobija dodatnu negu
Foto: Promo
Pronađite pravu kremu za vašu kožu

Eucerin® nudi 20 preparata za zaštitu od sunca. Među njima su i preparati “za nju”, “za njega” i za sve mališane kojima je zaštita od sunca najpotrebnija.

Tako se ženama preporučuje Eucerin ® Antiage Fluid za zaštitu od sunca SPF 30 ili 50, koji pruža zaštitu od prevremenog starenja kože, a zahvaljujući hijaluronskoj kiselini umanjuje postojeće znakove starenja i hidrira kožu. Eucerin® CC kreme za zaštitu lica od sunca SPF 50+ pružaju pouzdanu zaštitu, a uz to trenutno koriguju ten tako da deluje ujednačeno i prirodno tonirano. Idealan izbor za telo pripadnicama nežnijeg pola je Eucerin® Izrazito lagani losion za zaštitu osetljive kože od sunca SPF 30 ili 50+, koji čini kožu baršunastom i mekom.
Foto: Promo
I muškarci mogu među brojnim Eucerin® preparatima da pronađu idealnu kremu kojom će zaštiti svoju kožu. Muška koža je najčešće masna te za ovaj tip kože, ali i za sve one koji se intenzivno bave sportom i provode mnogo vremena u nekoj aktivnosti napolju, Eucerin® preporučuje Transparentni sprej za zaštitu od sunca SPF 30 ili 50, koji se veoma brzo upija i ne ostavlja masne tragove na koži. “Jačem” polu za lice će takođe odgovarati preparat koji ima laganu teksturu i sadrži sebum regulatornu tehnologiju poput Eucerin®gel-krema za zaštitu masne kože lica od sunca SPF 30 ili 50.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: