Rastavić popravlja krvnu sliku

Korov rastavić (Equisetem arvense) se u narodu koristi od davnina za lečenje raznih bolesti. Zovu ga konjski rep, šutkavac, preslica, a za lekovite svrhe se bere cela biljka. U starom veku smatran je jednim od najdelotvornijih sredstava za bolesti pluća, posebno tuberkuloze i plućnih krvarenja, pišu "Večernje novosti".

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 12.03.2016.

08:30

Rastavić popravlja krvnu sliku
Foto: Thinkstock

Narodni lekari ga preporučuju za lečenje svih oblika malokrvnosti, jer pospešuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Odličan je i u lečenju čira na želucu, fistula na debelom crevu, bolesti mokraćnih organa. Posebno je delotvoran kao diuretik kod bolnog uriniranja, upale bubrega sa pojavom belančevina u urinu, krvarenja bubrega i početne faze tuberkuloze ovog organa. Koristi se i kod nadimanja, dok se u vidu čajeva preporučuje i kod ateroskleroze i gihta. Na neagresivan način jača srce i reguliše srčani ritam. Osim toga, poboljšava cirkulaciju, smiruje nerve i pomaže kod poremećaja sna. Ako se čajem ispira kosa, može da se zaustavi njeno opadanje.

Cveta već u martu, jedan je od vesnika proleća, a počinje da zri u aprilu. Za lek se bere tokom leta sve do oktobra, a suši u senci, na promajnom mestu. Samo na ovaj način tretiran, rastavić može da sačuva važne lekovite sastojke.

Iako je u pitanju korovska biljka, ona je i jestiva. Plodonosni izdanci u proleće se konzumiraju sirovi ili kuvani. Jede se samo srž, ne i spoljni deo koji je mnogo tvrd. Koren je takođe jestiv, ali samo ako se skuva.

Rastavić ili preslicu je lako prepoznati, jer su joj stabljike slične boru, sa brojnim tankim listovima, vrhom okrenutim na gore.

OBLOGE ZA BOLOVE I LEPOTU

Mogu da se pripreme na nekoliko načina...

* Stavite željenu količinu svežeg rastavića u cediljku i okačite nad posudom sa kipućom vodom. Kada omekša, dok je vruć, umotajte ga u pamučnu tkaninu i stavite na bolno mesto, da deluje preko noći.

* Svež rastavić dobro operite i gnječite na dasci, dok se ne pretvori u kašu. Zatim uvijte u gazu i stavite na bolno mesto.

Ova obloga podstiče cirkulaciju krvi.

* Obloge za toniranje svih tipova kože pripremaju se tako što se 4 kašike izdrobljenog rastavića umeša u 2 l ključale vode, poklopi i ostavi da odstoji 15 minuta, pa procedi. Lice, vrat i dekolte se prvo masiraju isceđenom i ohlađenom biljnom masom, a zatim ostave na koži najmanje pet minuta, pre umivanja toplom vodom. Za masnu i problematičnu kožu sa aknama ovaj tretman se preporučuje najmanje jednom nedeljno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: