Vice: Kako je biti mlad i živeti sa HIV-om u Srbiji

On ima 27 godina, iz Beograda je i živi sa HIV-om skoro tri godine. Zvaćemo ga Bojan. Zdrav je, zaposlen, sa devojkom u srećnoj vezi već godinu dana. Zahvaljujući redovnoj terapiji, on je HIV nedetektibilan, odnosno ne može da prenosi virus.

Zdravlje

Izvor: Lazara Marinkoviæ

Utorak, 01.12.2015.

13:29

Default images

Stupili smo u kontakt preko udruženja Q-club koje pruža pomoć i podršku osobama koje žive sa HIV virusom i sa AIDS-om. Bojan je imao hrabrosti i strpljenja da u razgovoru za VICE podeli svoje iskustvo i skine bar delić vela neznanja i mraka koji još uvek okružuju HIV. Ovo je njegova priča.

Saznao sam da imam HIV pre oko tri godine, testirao sam se na Institutu za javno zdravlje. Sećam se samo da je padala neka kiša. Kada sam dobio rezultate, bio sam u velikom šoku. Neki čudan i užasno neprijatan osećaj. Ne mogu više ni lepo da se setim tog dana. Samo znam da sam odmah zvao svoju porodicu. Nisam znao kome drugome da se javim. I mislim da je taj trenutak bio ključan, jer sam odmah dobio podršku.

Kad sam pozvao sestru i roditelje, samo su mi rekli "Dobro, dolazimo po tebe gde god da si. Budi tu, ne mrdaj". Valjda nisu znali šta je sve u tom trenutku moglo da mi padne na pamet. Nisam se osećao kao da bih "nešto" uradio, ali... bio sam jako uplašen i u šoku. Nisam plakao, ali sam bio kao zamrznut. Tako bih to opisao.

Nastavak teksta pročitajte na vice.com/rs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: