Nebriga teža i od bolesti

Oko 150.000 obolelih od psorijaze suočava se sa diskriminacijom i nedostatkom adekvatne terapije. Za "acitretin" oboleli mesečno treba da doplate 5.000 dinara. Na recept samo dve kreme koje nisu dovoljne ni za nedelju dana.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 27.10.2015.

08:16

Default images
Foto: Thinkstock

Psorijaza nije zarazna, i ne prenosi se kontaktom sa osobom koja ima ovo kožno oboljenje. Pa ipak, pacijenti sa psorijazom u Srbiji svakodnevno se suočavaju sa brojnim diskriminacijama. Od izbegavanja ljudi koji se nađu u njihovom neposrednom okruženju, do nedostatka adekvatnih lekova koji bi im omogućili tretman kakav imaju pacijenti u zemljama u okruženju. Problema su svesni i oboleli, ali i lekari, koji kažu da su im ruke vezane, jer na pozitivnoj listi lekova nema dovoljno preparata za lečenje psorijaze koji pacijenti mogu da dobiju o trošku osiguranja.

- U Srbiji trenutno nemamo nikave mogućnosti da lečimo ove ljude, i to je osnovna diskriminacija - ukazao je pukovnik profesor dr Radoš Zečević, načelnik Klinike za kožne i polne bolesti Vojnomedicinske akademije, na skupu povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv psorijaze. - Možemo da ih pregledamo i odredimo da li je blaga, umerena ili teška forma bolesti, ali malo možemo da pomognemo. Na lek "acitretin", koji je još osamdesetih godina prošlog veka stavljen na pozitivnu listu, pre pet godina je, iz nama nepoznatih razloga, bez konsultacije sa strukom, uvedena participacija od 50 odsto. Kod pacijenata koji su ga pili i bili u dobrom stanju dolazilo je do pogoršanja, jer više nisu mogli da ga kupe. Mesečno za njega sada treba da se izdvoji oko 5.000 dinara, i zbog toga ga sve slabije koristimo.

Na raspolaganju je i "metotreksat", vrlo bezbedan, siguran i jeftin lek, koji je na listi, ali ima ograničenja.

- Ne možete nekoga da držite na "metotreksatu" pet godina, jer posle izvesnog perioda morate da promenite terapiju - napominje dr Zečević. - Ali i sa ovim lekom imamo problema, jer pacijenti svakog ili svakog drugog meseca moraju da rade kontrolnu krvnu sliku i transeminaze, što im lekar u primarnoj zdravstvenoj zaštiti neće propisati. Na teret Fonda to mogu da urade samo jednom godišnje, i onda moraju da plaćaju laboratoriju sami, što je potpuno neprihvatljivo.

Oko 150.000 obolelih od psorijaze u Srbiji ne može da nabavi ni kreme. Na teret osiguranja mesečno mogu da dobiju dva pakovanja od po 30 grama, a to je dovoljno jedva za nedelju dana. Savremenu biološku terapiju primaju samo oni koji su uključeni u kliničke studije ili dobiju donaciju na ime i prezime od neke farmaceutske kuće.

- Biološki lekovi daju se kao insulin u potkožnu regiju pojasa, jednom u dve nedelje ili jednom u tri meseca, a efekat koji postižu je čista koža - objašnjava dr Zečević. -To Hrvati, Slovenci, Bugari mogu da daju svojim pacijentima sa psorijazom, a mi možemo samo sporadično u programima na ime pacijenta. Ne tražimo da bilošku terapiju dobijaju svi oboleli, već samo oni najteži, koji su bili na "metotreksatu", ali ne mogu više da ga uzimaju, ili su morali da odustanu zbog nusefekata.

POVEĆAN RIZIK

Psorijaza nije samo kožna bolest, ona povećava rizik za nastanak drugih teških oboljenja. Recimo, rizik za pojavu šećerne bolesti, hipertenzije, srčane insuficijencije i gojaznosti je od 1,5 do sedam puta veća kod ovih pacijenata u odnosu na zdrave osobe. Takođe, uočeno je da se kod svakog trećeg obolelog od psorijaze razvija psorijatični artritis.

izvor: novosti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: