Hronos sakuplja "potpise za život"

Predstavnici Udruženja za pomoć obolelima od hroničnih hepatitisa "Hronos" pozvali su danas ministra zdravlja dr Zlatibora Lončara da novu terapiju za pacijente sa hepatitisom C od iduće godine uvede na listu lekova koji se propisuju i izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Zdravlje

Izvor: Izvor: Tanjug

Sreda, 24.12.2014.

14:30

Default images

"Ministar, prema pravilniku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), ima pravo da predloži stavljanje novih lekova na pozitivnu listu", rekla je na konferenciji za novinare predsednica udruženja Ivana Dragojević i dodala da je ta inicijativa deo kampanje "Potpis za život", koja je danas pokrenuta.

Ona je objasnila da je pismo ministru postavljeno na sajt udruženja, zajedno sa peticijom za koju će se potpisi prikupljati i na ulici.

"Cilj kampanje je da se na pozitivnu listu lekova RFZO uvede trokombinovana terapija, za 108 pacijenata sa hroničnim hepatitisom C koji su na listi čekanja", izjavila je Dragojević.

Ističući da je uvođenje ove nove terapije u Srbiji najavljeno još 2011, ona je dodala da pacijenti, kojima je odobrena, "bez nje nemaju nikakvu alternativu, samo lošu prognozu i da je sledeći stadijum bolesti u koji ulaze ciroza jetre ili hepatocelalurani karcinom i na kraju smrt".

"Za primenu trokombinovane terapije postoji opravdanje u zdravstvenom, ali i u ekonomskom smislu jer se u suprotnom povećava broj novoobolelih i stopa smrtnosti pacijenata, uz rast troškova za saniranje posledica bolesti", rekao je sekretar udruženja Uroš Rajaković.

Rano otkrivanje hronične hepatitis C virusne infekcije i postavljanje tačne dijagnoze, uz pravovremenu i odgovarajuću terapiju, daju realnu nadu za izlečenje, rekao je on i dodao da se terapija prilagođava svakom bolesniku, u zavisnosti od stepena odmaklosti bolesti i niza drugih faktora.

"Upravo zbog toga, važna je dostupnost dijagnostičkih testova za otkrivanje infekcije i praćenje svih faza lečenja, a njih u Srbiji nema od maja", rekao je Rajaković, uz apel nadležnima da preduzmu mere da se taj problem reši.

U Srbiji, prema procenama, najmanje100.000 ljudi ima hroničnu hepatitis C virusnu (HCV) infekciju, ali je ona dokazana samo kod četvrtine inficiranih s obzirom na to da simtomi bolesti ili izostaju ili su nekarakteristični, pa se najčešće otkriva slučajno prilikom rutinskog pregleda krvi.

Posle 1994, kad je u Srbiji uvedeno obavezno testiranje svake jedinice krvi na anti-HCV antitelo, prenošenje ovog virusa transfuzijama krvi je izuzetno retko, dok u posebno rizične situacije spadaju intravensko uzimanje droge, pirsing, tetovaža, tretmani kod pedikira i manikira u salonima koji nemaju sterilizatore, korišcenje neodgovarajuće sterilisanih medicinskih instrumenata i uređaja za neke preglede i lečenje.

Foto: pixabay.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: