Ugrađeno prvo veštačko srce u Srbiji

U Kliničkom centru Srbije uspešno je završena prva operacija ugradnje veštačkog srca, piše RTS. Pedesetčetvorogodišnjem Vladimiru Petkoviću iz Pančeva ugrađen je mehanički organ koji treba da mu pomogne da dočeka transplantaciju srca.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 19.12.2014.

14:02

Default images

Operacija koja je počela malo posle osam časova, prošla je uspešno i bliži se kraju, a Vladimiru novo veštačko srce kuca već 45 minuta.

U operaciji je učestvovalo petnaestak ljudi, a ovu intervenciju je predvodio kardiohirurg Miljko Ristić.

“Od prvog dana bio sam optimista i verovao sam bez rezerve da će ovo što smo danas uradili da se završi dobro i stvarno cela operacija je protekla bez ikakvih komplikacija. Imali smo podršku od stručnih ljudi, pacijent je do sada proveo već dva sata na veštačkom srcu i nalazi se u intenzivonoj nezi”, kaže za B92 dr Miljko Ristić.

U operacionoj sali bile su i kolege iz Nemačke, koje su bile zadužene za obuku naših lekara, koji već imaju iskustva sa ovakvim procedurama.

"Ovakvu operaciju ne možete da uradite sami. Ona zahteva timski rad i maksimalno obučene kardiologe, kardiohirurge, instrumentarke, i tako dalje. Veliki broj ljudi uvršćen je u ovu vrstu operacije. Znajući njihove kvalitete, ja sam od prvog dana bio siguran da će se ovo završiti kao što se i završilo", ističe doktor Miljko Ristić.

Prema njegovim rečima, postojao je strah da pacijent neće dočekati operaciju jer je njegovo srce bilo toliko oslabljeno da nije mogao sam da pređe ni nekoliko metara.

“Radi se o izuzetno teškom bolesniku sa veoma oslabljenim srčanim mišićem tako da je i anestezija specifičnija u odnosu na druge bolesnike, sama operacija je prošla bez komlikacija i sada smo u intenzivnoj nezi. Bolesnik je stabilan”, objašnjava dr Dejan Marković, anesteziolog za RTV B92.

“ Sada nakon same operacije, sledi jedan postoperativni tok gde pacijent treba da se adaptira i da se jednostavno ta pumpa prilagodi njegovom stanju, i cilj nam je da pacijet ode kući i da vodi jedan kvalitetan način zivota dok ne dođe do transplantacije srca”, rekla je za Vesti B92 dr Emilija Nestorović načelnik odeljenja za transplantaciju srčane pumpe. Kako kaže, pacijent sa veštačkim srcem najduže može da živi i pet godina, a posle toga mora da se pojavi donor kako bi se rešilo konačno stanje pacijenta.

Vrednost aparata koji će zameniti biološki organ, a pacijentu produžiti život, jeste 150.000 evra i donacija je proizvođača.

U timu koji radi prvu ovakvu operaciju u Srbiji i ulazi u istoriju naše medicine – nalazi se i kardiolog Emilija Nestorović, kardiohirurg Sveta Putnik, anesteziolog Dejan Mirković, perfuzer Slavko Kulić, instrumentarka Mira Bogdanović i ostali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: