Tri šoljice kafe dnevno štite jetru

Tri šoljice kafe dnevno, uključujući i one bez kofeina, imaju ulogu u zaštiti jetre i sprečavanju potencijalnog razvoja kancerogenih ćelija.

Zdravlje

Izvor: Klix.ba

Petak, 24.10.2014.

20:50

Default images

Ovo je rezultat istraživanja naučnika američkog “National Cancer” instituta čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu “Hepatology”.

Istraživanjem sprovedenim u razdoblju između 1999. i 2010. godine bile su obuhvaćene 27.793 osobe, među kojima 14.000 kafopija, od kojih su 2000 pile beskofeinsku kafu.

Merene su vrednosti četiri jetrena enzima čija visoka koncentracija u krvi ukazuje na obolenje jetre - aspartata aminitransferaze (AST), alanina aminotransferaze (ALT), gama glutamil trasaminaze (GGT) i alkalne fosfataze (ALP).

Osobe koje su konzumirale tri ili više šoljica kafe dnevno bile su za 25 posto manje podložne razvoju povećanih vrednosti jetrenih enzima u odnosu na one koje nisu konzumenti kafe, pokazala je studija.

Međutim, i osobe koje su uživale u beskofeinskoj kafi imale su nizak nivo spomenutih jetrenih enzima, iz čega se nameće zaključak da je jedini sastojak koji utiče na zdravlje jetra zapravo u kafi, a ne u kofeinu.

Hemijski sastojak zaslužan za ovaj efekat još nije poznat zbog čega naučnici nameravaju da sprovedu dalja istraživanja kako bi otkrili šta stoji iza ovog interesantnog rezultata.

Foto: Image courtesy of adamr at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: