Zdravlje

Sreda, 08.10.2014.

13:09

Francuska ulazi u ozbiljnu borbu sa duvanskim dimom

Francuska vlada namerava da 2016. godine uvede "neutralne" kutije cigareta, što je mera koja je do sada na snazi samo u Australiji.

Izvor: Tanjug

Default images

Kutije cigareta biće standardizovane i imaće isti oblik, veličinu, boju i vrstu slova, a na kutijama će biti i mnogo vidljivija zdravstvena upozorenja, uz šokantne slike i slogane, prenosi agencija AFP.

Plan je u Francuskoj pre svega usmeren na smanjivanje broja mladih pušača, pogotovo zbog podatka da u toj zemlji od posledica duvana dnevno umre oko 200 ljudi.

Ministar zdravlja Francuske Marisol Turen (Touraine) planira da sledi primer Australije koja je slične mere uvela još 2012. godine.

Te mere su, kako je predstavljeno, smanjile prodaju duvana i cigareta za 3 odsto, a udeo pušača mlađih od 14 godina smanjio se s 15,1 odsto 2010. na 12,8 odsto prošle godine.

Međutim, pojedine duvanske kompanije tvrde da za to nema dokaza, kao i da su francuski planovi nerazumljivi.

Nove mere stupiće na snagu kada zakon prođe kroz Nacionalnu skupštinu, Donji dom parlamenta.

"Da bi se ograničilo izlaganje dece pasivnom pušenju, Francuska će, takođe, uvesti zabranu pušenja na dečijim igralištima i u automobilima u kojima se voze mlađi od 12 godine", kazala je ministarka Turen.

Pored toga, biće ograničeno reklamiranje elektronskih cigareta pre potpune zabrane koja se planira 2016., a elektronske cigarete biće zabranjena na pojedinim javnim mestima kao što su škole i javni prevoz.

U Francuskoj je pušenje prvi uzročnik smrti koji se mogu izbeći, od koga u toj zemlji godišnje umre oko 73 hiljada ljudi.

Foto: Image courtesy of hin255 at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: