Gazirana pića pogoršavaju simptome gihta

Giht, koji se nekada smatrao "bolešću kraljeva", postaje sve češća dijagnoza savremenih ljudi, a glavnog krivca lekari vide u gaziranim pićima i alkoholu.

Zdravlje

Izvor: Daily Mail

Nedelja, 22.06.2014.

10:40

Default images

Giht je povezan sa nagomilavanjem urinske kiseline, otpadnog produkta organizma, u krvi. Nastaje kada telo razlaže hemikalije purine u ćelijama.

Kada se proizvede premalo urinske kiseline, ili se ona presporo izbacuje iz organizma, sićušni kristali mogu se formirati oko zglobova.

Ti čvrsti i kao igla oštri kristali odgovorni su za zapaljenje i bolove koje trpe ljudi s gihtom.

Zašto se bolest javlja kod nekih ljudi, još nije poznato, ali naučnici smatraju da genetika igra važnu ulogu.

Rast broja obolelih od gihta takođe se pripisuje povećanom unosu fruktoze i gojaznosti, kaže dr Piter Simkin, koji je predvodio studiju Univerziteta u Vašingtonu o razvoju ove bolesti.

Fruktoza je šećer koji se u malim količinama nalazi u voću, ali se ekstrahuje i koristi za razne prerađevine.

"Pacijentima koji boluju od gihta savetujemo manji unos mesa, izbegavanje piva, žestokih pića i umerenu konzumaciju vina. Takođe, preporučujemo im da ne gladuju, piju kafu i mlečne proizvode i smanje unos fruktoze", kaže Simkin.

Manje doze aspirina i neki lekovi za regulisanje krvnog pritiska takođe su povezani sa rizikom od obolevanja.

S druge strane, višnje, prema nekim otkrićima, mogu smanjiti rizik od napada gihta za 35 odsto.

Foto: Gretchen Caserotti / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: