Srednjoškolke retko odlaze kod ginekologa

Srednjoškolci i studenti u Bujanovcu, Preševu i Vranju informacije o kontracepciji pronalaze na internetu, a strah je osnovni razlog zašto ne odlaze kod ginekologa, pokazala je anketa nedavno sprovedena u kampanje o reproduktivnom zdravlju "Nađi vremena".

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.03.2014.

16:21

Default images

Među anketiranim srednjoškolcima uzrasta od 18 do 19 godina, 51,5 odsto je seksualno aktivno, a zabrinjavajući je podatak da samo 56 odsto seksualno aktivnih devojaka koristi neki vid zaštite prilikom seksualnih odnosa.

Ubedljivo najviše ispitanica kao sredstvo kontracepcije koristi kondom 71,11 odsto, dok samo 12,6 odsto njih koristi kontraceptivne pilule, a informacije o kontracepciji pronalaze na internetu.

Najveći broj njih 38,6 odsto kod ginekologa ide jednom u godinu dana, jednom u šest meseci ginekologa poseti 28,44 odsto ispitanica, ali čak 21,28 odsto srednjoškolski kod ginekologa ode tek jednom u pet godina.

Kao glavni razlog za neodlazak ili neredovan odlazak kod ginekologa, srednjoškolke navode strah, kao i dugo čekanje, navodi se u saopštenju organizatora kampanje.

Slična situacija je i kod studentkinja, od kojih je 57,3 odsto seksualno aktivno, a 46,51 odsto prilikom seksualnih odnosa koristi neki vid zaštite.

Na ginekološki pregled najveći broj studentkinja ide jednom u godinu dana 34,88 odsto, dok je čak (41,86 odsto) devojaka navelo strah kao glavni razlog za neodlazak kod ginekologa.

Oko 60 odsto mladića u srednjoj školi koristi kondom kao sredstvo zaštite, a za razliku od devojaka, oni pored interneta, navode da se najviše o seksualnim odnosima i seksualno prenosivim bolestima informišu kroz razgovor sa prijateljima.

Kampanju "Nađi vremena“" finansira Evropska unija i Vlada Švajcarske preko programa Evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

22 h

Podeli: