Novi sukobi: Nokia sada tuži Apple zbog kršenja patenata

Nokia je objavila u četvrtak da je podnela niz tužbi protiv Applea za kršenje patenata.

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 24.12.2016.

10:25

Novi sukobi: Nokia sada tuži Apple zbog kršenja patenata
Foto: Gettyimages

Nakon što je u sredu objavljeno da je podnet 32 zahtev, u četvrtak je taj broj podignut na 40 u 11 zemalja. Samo dan ranije Apple je podnro tužbe protiv bivšeg tehnološkog giganta iz Finske, objavio je Reuters.

Tužbe koje su podnete u Nemačkoj i SAD odnose se na patente za ekrane, korisnički interfejs, softver, antene, čipset i video kodiranje.

Portparol Nokije navodi da je Apple 2011. pristao na licencu za određene patente, ali da je odbio kasnije ponude za druge patentirane inovacije koje se koriste u njihovim proizvodima.

Apple je dan ranije pokrenuo postupke protiv kompanija Acacia Research i Conversant Intellectual Property Management, optuživši ih da su u saradnji s Nokijom izvukli nepoštene prihode od Applea.

“Uvek smo bili spremni da platimo poštenu cenu za prava na korišćenje patenata. Nažalost, Nokia je odbila da licencira svoje patente po fer pravilima i sada koristi taktiku patent trolova kako bi pokušala da iznudi novac od Applea nadoknadom za Appleove izume s kojima nije imala veze”, saopštili su predstavnici Applea.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: