Kompanija Lenovo predstavila prvi Google Tango smartphone

Kompanija Lenovo je predstavila prvi Project Tango smartphone, koji je opremljen Googleovom tehnologijom 3D skeniranja.

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 11.06.2016.

19:52

Kompanija Lenovo predstavila prvi Google Tango smartphone
Foto: YouTube Screenshot

Radi se o smartphoneu Phab2 Pro, eksperimentalnom uređaju koji donosi kompjutersku viziju i 3D senzorske mogućnosti na smartphone i tablet kompjutere. Kao dodatak tipičnim kamerama i senzorima, Tango uređaji su opremljeni senzorima za pokret i dubinu, kao i softverom kompjuterske vizije, kako bi kreirali proširenu stvarnost koja ne bi bila moguća na postojećim smartphoneima.

Dodatne komponente su uticale na povećanje veličine smartphonea Phab2 Pro, koji ima ogroman 6,4-inčni Quad HD ekran. Uređaj poseduje i 4K-ready kameru od 16 megapiksela, 4 GB RAM-a i dva SIM slota, kao i Qualcommov Snapdragon 652 procesor sa osam jezgara. Interna memorija iznosi 64 GB, a moguće ju je proširiti microSD karticom.

Uređaj će biti dostupan u zlatnoj i sivoj boji kada se u augustu pojavi u prodavnicama po ceni od 499 dolara.

Za one koji žele da potroše manje, Lenovo je pripremio još dva Tango uređaja, Phab2 koji će koštati 199 dolara i Phab2 Plus za koji će biti potrebno izdvojiti 299 dolara.

Phab2 ima 6,4-inčni HD ekran i kameru od 13 MP, dok Phab2 Plus poseduje 6,4-inčni ekran, dve zadnje kamere od 13 MP sa istim procesorom slike koji se nalaze i u kameri Leica. Na pomenuta dva smartphonea će kupci čekati do septembra.

Naravno, upotrebljivost nove tehologije zavisi od toga koliko je dobro mogu iskoristiti aplikacije. Na Google Play-u postoji više od 100 takvih aplikacija, uključujući i igre. Upravo će za igre Project Tango biti najviše korišćen.

Međutim, AR tehnologija je mnogo više od zabave, jer korisnicima omogućava merenje dimenzija prostora ispred njih jednostavnim usmeravanjem uređaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: