Srbija najveći izvor spama u regionu

Kaspersky je objavio izveštaj o udelu spama tokom prvog kvartala 2012. širom sveta.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.05.2012.

16:32

Default images

Prema njihovim podacima, u prvom kvartalu 2012. godine, udeo spama pao je za 2,4 odsto u odnosu na poslednji kvartal 2011. godine.

Što se izvora spama tiče, skoro sve zemlje sa top 10 liste izvora spamova nalaze se u Južnoj Americi i Aziji, a među prvim su Indija (11.8%), Indonezija (8%) i Brazil (7%). Na listi se nalaze i tri evropske zemlje - Velika Britanija (3,2 odsto), Italija (3 odsto) i Poljska (2,4 odsto).

U izveštaju koji je objavila kompanija Kaspersky navodi se i da 4,2 odsto spama vodi poreklo iz zemalja jugoistočne Evrope.

Među zemljama jugoistočne Evrope, na vodećem mestu je Srbija, koja se nalazi na 21.mestu sa 1,18 posto.

Nešto manje dolazi Rumunije (1,16 odsto), a Hrvatska se nalazi na 33. mestu sa 0,18 posto.

Najčešći štetni program koji je detektovan u jugoistočnoj Evropi jeste Email-Worm.Win32.Netsky.q. To je tipični „mail crv“ koji samo prikuplja adrese sa zaraženih mašina i šalje se na te iste adrese.

U ostatku sveta situacija je drugačija i najučestaliji je Trojan-Spy.HTML.Fraud.gen.

„Iako nijedna zemlja u jugoistočnoj Evropi nema zakon koji bi se bavio anti-spamom, spam je ovde popularan način reklamiranja malih ili srednjih preduzeća. Razlog je isti kao i za neprevođenje internacionalinih poruka na lokalne jezike – isuviše je lako slati poruke korisnicima iz različitih zemalja čak i ako to ne želite. To čini spam neuspešnim“, objašnjava Marija Namestnikova, viši analitičar za spamove u kompaniji Kaspersky Lab.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

18 h

Podeli: