Zaposleni tuže Apple, Google, Intel...

Apple, Google, Intel i još četiri tehnološke kompanije moraće sudski da odgovaraju na optužbe da su se dogovarale kako jedna drugoj neće uzimati zaposlene.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 20.04.2012.

14:25

Default images

Okružni sudija, Lusi Kol, u kalifornijskom gradu San Hoseu odbila je njihov zahtev za odbacivanjem tužbi za nezakonito udruživanje i dogovaranje, ocenivši kako postoje osnovi za sumnju da je takvih radnji bilo i da su praktikovane na najvišim nivoima.

Osim već navedenih, na optuženičku klupu će sesti predstavnici Adobea, Intuita, Pixara i Lucasfilma. Tuži ih pet softverskih inženjera, koji smatraju kako su se te firme udružile kako bi ograničile plate i kretanje radne snage, što je radnike koštalo stotine miliona dolara.

Njihove su optužbe slične onima koje je podiglo američko Ministarstvo pravosuđa, a koje su okončane nagodbom. Bez priznanja krivice (sad je jasno zašto su inzsstirale na tome), kompanije su pristale da se suzdržavaju od ograničavanja konkurencije.

Optužnica je, između ostalog, otkrila prepisku e-poštom iz 2007. godine, između danas pokojnog Stiva Džobsa i tadašnjeg direktora Googlea Erika Šmita, vezanu za Googleova nastojanja da zaposli jednog Apple inženjera.

"Bio bih jako zadovoljan kad bi tvoe odeljenje za kadrovske poslove prestalo s tim", napisao je Džobs, tada direktor Applea, Šmitu. Šmit je to prosledio na više adresa, s pitanjem mogu li "to zaustaviti".

Na kraju se javio šef Googleove kadrovske službe, koji je napisao kako će radnik koji je regrutovao Appleovog inženjera biti otpušten idodao: "Uručite moje izvinjenje Stivu Džobsu".

Dođe li do njega, suđenje bi trebalo početi tokom juna sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: