Tehnopolis

Utorak, 06.09.2011.

15:58

"Krivotvorenje i piraterija štete zdravlju"

Direktorka Zavoda za intelektualnu svojinu, Branka Totić, rekla je da suzbijanje krivotvorenja i piraterije moguće je uz razvoj svesti potrošača da korišćenjem ovih proizvoda mogu da nanesu štetu svom zdravlju.

Izvor: Tanjug

Default images

Osim toga, ona je rekla da ove aktivnosti mogu dovesti u pitanje bezbednost ljudi, ali i da se kupovinom te robe pomaže organizovani kriminal i terorizam, prenosi Tanjug.

"Oblici krivotvorenja i piraterije su sve sofisticiraniji i komplesniji, a digitalna tehnologija i internet sa svojom velikom distributivnom snagom čine da je borba protiv ovih kriminalnih radnji sve složenija", rekla je Totić i istakla da je zbog toga potrebno okrenuti se novim metodama, ali da je bitna i uzajamna saradnja stručnjaka u policiji, inspektoratima, tužilaštvima i sudstvu.

Osim toga, neophodna je i saradnja i partnerstvo sa privatnim sektorom, rekla je Međuregionalnom simpozijumu o sprovođenju prava intelektualne svojine koji se održava u Beogradu.

Kada je reč o zdravlju ljudi, Totić je istakla da najveću opasnost predstavlja kupovina lekova preko interneta.

Ona je podsetila da je u nedavno usvojenoj Strategiji razvoja intelektualne svojine za period od 2011. do 2015. godine planirano da se izvrši koncentracija teritorijalne nadležnosti građanskih i privrednih sudova koji sude u parnicama zbog povrede prava intelektualne svojine, kao i da se osnuje stalno koordinaciono telo za saradnju nadležnih službi.

Krivotvorenje i piraterija su danas deo organizovanog kriminala, a novcem zarađenim od te delatnosti finansira se terorizam i nelegalna industrija u kojoj radnici rade u teškim uslovima i koja se često zasniva na radu dece, upozorila je Totić.

Učesnik simpozijuma bio je i pravni savetnik Zavoda za patente i žigove SAD, Kevin Rozenbaum, koji je istakao da se efikasnom zaštitom prava intelektualne svojine mogu ostvariti višestruke koristi u oblasti privrede, jer kompanije neće raditi u sredinama gde se ne poštuju ova prava.

Na dvodnevnom Međuregionalnom simpozijumu, predstavnici 28 država razmatraće mogućnosti unapređenja zajedničke borbe protiv piraterije i krivotvorenja, a na njemu će biti predstavljen i nacrt dokumenta Svetske organizacije za intelektualnu svojinu - sprovođenje prava intelektualne svojine u državama u tranziciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: