Najveći preokret u istoriji internet domena

Odluka o uvođenju mogućnosti da privatne kompanije kreiraju nove internet domene, koju je danas izglasao ICANN, najveći je preokret od kada je, pre 26 godina, kreiran .com domen.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.06.2011.

11:41

Default images

Naime, na sastanku koji se danas održava u Singapuru članovi ICANN doneli su odluku da počevši od 12. januara 2012. godine privatne kompanije mogu podneti zahteve za uvođenje novih internet domena, pri čemu sufiks može biti bilo koja reč, pa i naziv kompanije.

"ICANN je otvorio sistem internet naziva kako bi oslobodio ljudsku maštu", rekao je Rod Bekstrom, predsednik ICANN-a. "Današnja odluka poštuje pravo grupa da kreiraju novi "top level" domen na bilo kom jeziku. Nadamo se da će na ovaj način sistem domena bolje služiti čovečanstvu", rekao je on.

Kranji rok za prijave je 12. april iste godine, a ICANN će u međuvremenu organizovati kampanje kako bi edukovao ljude o prednostima koje novi domeni donose. Iako se očekuje da sve veće kompanije prilože prijavu za svoj, pa bi tako mogli dobiti .google, .apple, .microsoft i razne druge domene, očekuje se uvođenje i .car, .love, .web, .gay domena.

Ipak, kako je procedura znatno složenija nego pri registraciji .com domena, kompanijama se preporučuje da već krenu sa pripremom podnošenja aplikacije. Očekuje se da će biti nekoliko stotina prijava.

Za prijavu će osim novca, tačnije 185 hiljada dolara, biti potreban i dokaz o pravu na korišćenje određenog imena.

Predsedavajući borda direktora ICANN-a, Piter Dengejt Truš, rekao je da ova odluka vodi u novo internet doba, i da je time obezbeđena platforma za novu generaciju kreativnosti.

Do sada, postojala su 22 top level domena, a odluka je izglasana sa 22 glasa za, jednim protiv, dok su dva člana odbora bila uzdržana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: