Tehnopolis

Utorak, 14.12.2010.

11:12

Pola veka digitalnog računarstva u Srbiji

U holu Narodne banke Srbije sinoć je otvorena izložba "50 godina digitalnog računarstva u Srbiji".

Izvor: B92

Default images

Ovaj jubilej obeležen je u organizaciji Društva za informatiku Srbije, Narodne banke i Privredne komore Srbije, Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo, Elektrotehničkog fakulteta i Instituta Mihajlo Pupin.

Osim eksponata, među kojima su hidrointegrator Mihajla Petrovića Alasa, CER 10, ali i Galaksija, računar koji je 1983. kontstruisao Voja Antonić, računari IBM iz 1981. godine, Macintosh iz 1982. i ZX-Spectrum iz iste godine, na izložbi su predstavljeni i portreti ličnosti važnih za razvoj domaćeg računarstva, ali i udžbenici i knjige koje su korišćene u obrazovnom sistemu i važni dokumenti državnih organa.

Glavni cilj ove izložbe je, po rečima organizatora, da se ukaže na vreme kada je Srbija bila među vodećim zemaljama u oblasti računarstva, i sa ponosom predstavi prve računare koji su nastali u Srbiji.

Iako su krize i raspad SFRJ uticali na razvoj ove oblasti, na svečanom otvaranju istaknuto je da danas u Srbiji postoje preduzeća koja uspešno posluju, kao i da srpski brendovi PC računara mogu biti konkurenti na tržištu, ali i da je za dalji razvoj važno da naši stručnjaci ostanu u zemlji. Iznet je i podatak da veći broj ljudi koji završi Elektrotehnički fakultet predaje u svetu, nego kod nas.

Svi zainteresovani mogu da pogledaju eksponate do 24. decembra, u holu Narodne banke, u Nemanjinoj 17.

Tehnopolis na Twitteru

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

15 h

Podeli: