Google proslavio Pac-Manov 30. rođendan

Legendarni Pac-Man juče je proslavio svoj 30. rođendan, a Google je svoj doprinos proslavi dao promenom naslovne strane u igru.

Tehnopolis

Izvor: B92

Nedelja, 23.05.2010.

22:09

Default images

Posetiocima sajta bilo je omogućeno da 48 sati uživaju u simulaciji originalne igre u kojoj je cilj da, izbegavajući duhove, pojedete što više tačkica na putu kroz lavirint u obliku reči Google. Po lavirintu se kretalo tasterima W,A,S i D.

Svi oni koji su želeli da se podsete Pac-Mana trebalo je samo da obrate pažnju na mesto gde obično stoji „I'm feeling lucky”, gde se u prethodna dva dana nalazio natpis „Insert coin”. Dva klika na „Insert coin” i počinje igra u dvoje, gde se kao drugi junak pojavljuje gđica Pac-Man. Osim na računaru, igru je bilo moguće pokrenuti i na mobilnom telefonu, a urađena je u HTML-u, CSS-u i Javascriptu, dok je zvuk urađen u Flashu.

Rajan Germik i Marsin Vikari ispred Googlea kažu da su se potrudili da ostanu što verniji originalnom duhu Pac-Mana. Marsin, Googleov programer kaže da je ideja za ovaj potez došla prirodno, jer i Pac-Man i Google „svojom jednostavnom vizualizacijom skrivaju svoju složenost”.

Njegov otac radio je na arkadnim igrama I fliperima u svoje vreme, te ovakva pasija dolazi upravo iz detinjstva i aktivnosti sa ocem koji se, po Marsinu, bavio savršenim poslom.

Pac-Man je prva igra koja je privukla pažnju ženskog dela publike, jer su 80-ih godina prošlog veka strastveni igrači bili uglavnom muškarci.

Google nije jedini koji je na zanimljiv način proslavio ovaj jubilej. Naime, Muzej računarstva u Svindonu je za ovu priliku konstruisao lavirint u centru grada u kome su se posetioci nalazili u ulozi Pac-Mana, a mogli su i da igraju ovu igru na različitim retro konzolama.

Google je poznat po obeležavanju raznih datuma i događaje na svojoj naslovnoj stranici, međutim ovo je prvi put da se radi o igrici, ali i prvi put da je Flash dospeo na Google naslovnicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

20 h

Podeli: