IBM pomaže slepima i slabovidima

Tehnološki gigant, kompanija IBM, uskoro će predstaviti multimedijski čitač Weba koji će audio i video sadržaj učiniti dostupnim osobama sa oštećenim vidom.

Priredio: Milan Đukić 
Izvor: BBC

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 10.04.2007.

20:55

Default images

Pod kodnim imenom Accessibility Browser - ili A-Browser - softver će u najvećoj meri razviti slepa inženjerka IBM-a iz Japana. A-Browser će slepim i slabovidim osobama omogućiti istu kontrolu nad multimedijskim sadržajem koju korisnici Weba s normalnim vidom imaju korišćenjem miša.

U kompaniji IBM kažu da će čitač biti dostupan do kraja godine i nadaju se da će biti besplatan.

A-Browser je delo dr. Čieko Asakave, slepe inženjerke u istraživačkoj laboratoriji IBM-a u Tokiju. Podsticaj za stvaranje novog čitača bila je količina sadržaja na Webu kojem ona, kao slepa osoba, nije mogla da pristupi niti da ga koristi. U ovom trenutku, ona i njen tim se koncentrišu na sadržaj koji je kompatibilan s Real Playerom i Windows Media Playerom.

Programi za "čitanje" prikazanog sadržaja i čitači koji "sami govore" nisu u stanju da se izbore s videom i animacijama, čije reprodukovanje u nekim slučejavima započinje odmah po učitavanju strane. Zato često dolazi do ometanja sintetizovanog govora iz programa za čitanje prikazanog sadržaja.

Pomoću A-Browsera, osobe sa oštećenim vidom moći će, umesto mišem, da kontrolišu medijski sadržaj korišćenjem unapred definisanih prečica s tastature. Čitač A-Browser takođe omogućava usporavanje i ubrzavanje videa a prihvata dodatne audio opise ili naraciju koja se često koristi da bi filmski i TV program bio dostupan i slepim osobama.

Kontrole jačine zvuka dozvoljavaće korisniku da nezavisno podesi jačinu zvuka iz različitih izvora - na primer, glavni audio zapis, dodatni audio zapis i izlaz iz programa za čitanje sadržaja.

"Korišćenje različitih programa od strane osoba sa invaliditetom za nas postaje vrlo važna poslovna oblast", kaže Frensis Vest, direktor centra Human Ability and Accessibility Centre kompanije IBM. "To nije samo naša društvena odgovornost, već smatramo da će svi korisnici računara jednoga dana, u svom starijem dobu, imati koristi od ovih novih tehnologija."

Kompanija planira da izvorni kôd novog softvera bude otvoren kako bi stalno bio prilagođavan i dostupan najvećem mogućem broju ljudi.

Procenjuje se da u svetu ima više od 160 miliona slepih i slabovidih osoba, kojima bi razvoj novih programa ovoga tipa bio više nego dobrodošao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: