Sajam Gamescom očekuje rekordnu posetu

Sajam Gamescom u Kelnu nikada nije imao toliko puno izlagača kao ove godine. Očekuje se veliki broj svetskih premijera i rekordna poseta. Ipak, ni u tom sektoru ne ide sve baš glatko…

Izvor: DW, Autori: Nikolas Martin, Darko Janjević
Photo: vancouverfilmschool/Flickr
Photo: vancouverfilmschool/Flickr

„Planiranje za sledeći Gamescom uvek počinje dan posle kraja prethodnog Gamescom a“, kaže Tim Endres, vođa projekta tog Međunarodnog sajma interaktivnih igara i zabave u Kelnu.

Ukupno 600 izlagača ove godine zauzimaju površinu od oko 14 fudbalskih terena.

Iako su neka velika imena, poput Microsofta i Nintenda, otkazala učešće, proizvođača ipak ima više nego prošle godine. Posetioci iz oko 70 i izlagači iz 40 zemalja zajedno će od srede (15.8.) saznati i isprobati šta je novo u svetu video-igara.

Više ljudi igra, manje plaća

Svaki treći Nemac redovno igra igre, navodi nemački Savez proizvođača interaktivnih programa za zabavu. Taj način zabave sve je popularniji, a broj muških i ženskih igrača gotovo da je izjednačen.

„Vremena kada su igrali samo mladi muškarci, zauvek su prošla“, kaže i Ralf Haupter iz "Bitkoma“.

I prodaja igara naglo je porasla u prvoj polovini 2012. Nemci su ukupno kupili 35 miliona igara u prodavnicama ili na internetu. Ipak, zarade ne drže korak sa prodajom. Nemačka industrija igara ove godine će, u najboljem slučaju, zaraditi jedan procenat više nego 2011.

Ipak, u poređenju sa najvećim tržištima – američkim, japanskim i britanskim – kriza ne utiče tako jako na Nemačku, kaže Maksimilijan Šenk, prvi čovek Saveza proizvođača interaktivnih programa za zabavu.

„Nemačka se dobro prilagodila na promene i tržište igara ostaje snažno“, objašnjava Šenk.

Blagoslov i kletva: internet

Drugim rečima, nemačko tržište odoleva sve većoj konkurenciji igrica koje se igraju u browserima ili na mobilnim telefonima. Ipak, po podacima „Bitkoma“, prodaja igara za konzole, u Nemačkoj je opala za sedam procenata.

Na drugoj strani, 16 i po miliona Nemaca igra "male" igre, ili preko svog pretraživača, ili u sa virtuelnim prijateljima.

I igranje na mobilnim uređajima vrtoglavo raste – kupuje se 40 odsto više igara za tablete i pametne telefone. Te igre su često besplatne ili veoma jeftine. Iako je tržište relativno novo, nije lako ostvariti profit.

Ali i ovde postoji način da proizvođači zarade: „prodavanje objekata (item-seling)“. Igrač može, na primer, za 79 evro-centi da ofarba svoj trkački auto u crveno, ili da za malo više kupi avatar koji je jači, lepši ili brži. Recimo, prošle godine je oko 4,6 miliona Nemaca samo sebi napravilo (makar) virtuelnu operaciju za ulepšavanje. A to je porast od 63 odsto.

Proizvođači žele da se podmlade

Razvoj, programiranje, scenario za igrice – u ukupno 300 preduzeća u Nemačkog radi oko 10.000 ljudi. U prvoj polovini ove godine sektor elektronskih igara zaradio je oko 845 miliona evra.

„Nemačka je na putu da prevaziđe Veliku Britaniju i postane najveće evropsko tržište“, kaže Švenk. Ali za to je potrebno više stručnog osoblja. „Sigurni smo da u ovom sektoru postoji manjak stručne radne snage“, tvrdi Švenk, čiji Savez trenutno radi na podrobnijoj analizi te situacije.

Sajmovi poput Gamescoma trebalo bi da privuku nove snage, ali i nove ideje. Na njemu će biti predstavljeno 330 novih naslova. U centru pažnje ipak će biti nastavci svetski priznatih igara, na primer, kultni World of Warcraft ili nastavak kultne pucačke igre Call of Duty. Zemlja-partner na sajmu ove godine je Južna Koreja. A njoj su video-igre već tradicija.

Optužbe da nasilne igre loše utiču na decu, izlagači ne žele ni da čuju. „Baš zbog toga posetioci dobijaju narukvicu čija boja se razlikuju u zavisnosti od njihove starosti“, objašnjava Frank Fišer iz odeljenja za saradnju sa medijima Gamescoma. Mladi igrači neće biti primljeni u određene hale.

Ipak, posetilaca će biti dovoljno za sve proizvođače jer organizatori očekuju rekordnu posetu. Prošle godine oko 275.000 gejmera prepunilo je hale tako da je sajam u više navrata morao da zatvara kapije.

Gejming

Igrajte Atari igre u Minecraftu

Minecraft je igra koja svoj neverovatni uspeh ne bi postigla da ne podstiče na kreativnost. I dok neki prave replike Ajfelovog tornja ili čitavog broda Enterprajz, izvesni SethBling je u Minecraftu uspeo da napravi funkcionalni emulator Ataro 2600 konzole.

Gejming četvrtak 8.12. 21:24 Komentara: 7

Hakujte 3DS i obogatite se

Ne viđamo često otvoren poziv neke velike kompanije da im obaramo sistem ili softver na konzoli, naročito ne od giganta kao što je Nintendo čije su prenosne konzole poznate po tome da odavno imaju problema sa raznim razbijanjima zaštite.

Gejming četvrtak 8.12. 16:29 Komentara: 3
strana 1 od 191 idi na stranu